Investeer in goede hulpmiddelen voordat je ze nodig hebt!

Investeer in goede hulpmiddelen voordat je ze nodig hebt!

Onafhankelijk, nu en in de toekomst dat kan door te investeren in goede hulpmiddelen. Verandering, het ouder worden, de kwaliteit van leven, thuis wonen, comfort. Levensfasen veranderen. Kinderen gaan het huis uit. Je gaat zelf met pensioen, draagt misschien wel de zorg voor je ouders of wordt zelf opa en oma. Je leven verandert en je gaat andere eisen stellen aan je woning. In onze samenleving zal het accent steeds meer liggen op behoud van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Techniek dient hierbij de mens.

‘Wat vandaag nog voldoende is, kan over een paar jaar te weinig zijn!’

Onafhankelijk, nu en in de toekomst dankzij goede hulpmiddelen!

Een tijdige inventarisatie is zeer belangrijk: wat vandaag nog voldoende is, kan over een paar jaar te weinig zijn. Een elektrisch in hoogte verstelbaar toilet of extra toiletbeugels als hulp bij het toiletbezoek worden pas geïnstalleerd als ze nodig zijn. En dat is meestal te laat. Onafhankelijkheid nu en in de toekomst is belangrijk. Met goede aanpassingen nu kan de zorgvraag op termijn gemakkelijk ingevuld worden, waarbij de hulpmiddelen bij mensen met een wisselend of progressief ziektebeeld meebewegen met de mogelijkheden en wensen van de bewoners.

Met goede aanpassingen nu kan de zorgvraag op termijn gemakkelijk ingevuld worden

Vooruitkijken is een nieuwe ontwikkeling in de wereld van sanitair

In de wereld van het sanitair is een ontwikkeling gaande die ‘kijkt’ naar de toekomst. De badkamers die passen binnen deze trend hebben zelfs al een eigen naam: multi-generatiebadkamers. De gedachte hierachter is dat huiseigenaren voorbereid willen zijn op een volgende levensfase: de badkamer daarop voorbereiden kan betekenen dat mensen langer zelfstandig in de huidige woning kunnen blijven wonen. Bij de praktische invulling van een multi-generatiebadkamer valt te denken aan zaken als een drempelvrije douche, (elektrisch) in hoogte verstelbare wc’s, wastafels, douchezitjes en speciale antislip voor op bestaande vloeren.

” De badkamer is een belangrijke ruimte in huis die dagelijks gebruikt wordt. Juist in een dergelijke ruimte is het essentieel dat alles klopt als het gaat om functionaliteit, comfort en veiligheid.”

Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen

Veel ouderen willen ook graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Om aan deze wens te voldoen zijn dus goede hulpmiddelen broodnodig. Mensen die hun huis op de toekomst hebben voorbereid voelen zich namelijk fitter en vitaler. En kunnen zo langer zelfstandig thuis blijven wonen. Wij kunnen helpen met het inrichten van de badkamer. Het badkamerconcept speelt in op de veranderende omstandigheden van de maatschappij en de zorg. Wij werken graag samen met wmo-afdelingen van gemeenten omdat zij in het langer thuis blijven wonen een grote rol spelen. Zij kunnen ons introduceren bij de mensen die hulpmiddelen nodig hebben om de zelfredzaamheid te optimaliseren.

Goede hulpmiddelen zorgen voor een goede toekomst

Een goed voorbeeld zijn Jetty Rippe en Paul de Haan wonen samen in het centrum van Rotterdam op een prachtige locatie in de buurt van de Maasboulevard. Hier willen ze natuurlijk ook blijven wonen. Helaas heeft Paul de ziekte van Parkinson en wordt het steeds lastiger om dingen zelf te doen zoals toiletgang en douchen. Hier was een oplossing voor nodig en die hebben zij gekregen, zodat ze samen de toekomst tegemoet kunnen zonder dat ze hun woning hoeven te verlaten! Bekijk de video hieronder.

Aanpassingen in de badkamer

Bano Benelux is een betrekkelijk nieuwe speler in de markt van de zorg. Bano heeft een badkamerconcept ontwikkeld waar veiligheid, welzijn en gemak van de gebruiker én verzorger centraal staan. De aangepaste badkamer is het is het resultaat van meer dan vijf jaar studie en onderzoek. Het concept is constant in beweging en wordt steeds verder ontwikkeld na advies van gebruikers en verzorgend personeel. Wij richten ons op senioren en mensen met een functiebeperking. Door het ergonomische ontwerp, wordt de gebruiker gestimuleerd zijn of haar eigen mogelijkheden volledig te benutten, waardoor vaak met één verzorgende kan worden volstaan in plaats van twee. Kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte materialen voldoen aan hoge technische eisen, waardoor een Bano zorgbadkamer zeker 25 jaar lang meegaat. Dit badkamerconcept levert voor de zorg een kostenbesparing op.

De badkamer hulpmiddelen van Bano zijn een verademing voor mensen met een lichamelijke beperking én voor het zorgpersoneel!

De oprichters van Bano Zorgbadkamers

De oprichters van Bano lopen de tijd ver vooruit, want zij waren er al tientallen jaren van overtuigd dat badkamers voor ouderen en andere mensen met speciale behoeften konden worden verbeterd zonder dat het gelijk onbetaalbaar wordt. In het jaar 1997 stelden zij een team van experts samen om hun ideaalbeeld te realiseren. Ze brachten bekwame fysiotherapeuten met deskundigheid op het gebied van mobiliteit, enkele vooraanstaande Noorse industriële ontwerpers, architecten, directeuren van bejaardencentra, gebruikers en verplegend personeel bij elkaar. Op verscheidene locaties werden proefmodellen geplaatst zodat de badkamer in dagelijkse setting kon worden getest. Dit leverde nieuwe inzichten en waardevolle informatie op, zodat het ontwerp naar een hoogstaand niveau getild werd.

Het wachten waard

Uiteraard kost nauwkeurige productontwikkeling veel tijd, maar het resultaat is het wachten waard. Toen Bano in 2002 zijn Bano badkamerconcept publiceerde, waren de reacties uitmuntend positief en overweldigend.

‘Hier hebben we op gewacht. Een functionele badkamer die er aantrekkelijk uitziet en tegelijkertijd praktisch is.’

In 2005 ontving Bano de Noorse ontwerpprijs. Fijn is dat de productontwikkeling nooit stil staat. Ook in het buitenland wordt de Bano badkamer steeds vaker gekozen door gebruiker met speciale behoeften. De reden hiervoor is simpel: Bano is ontworpen met oog voor zorg.

Veel mensen hebben zorgvraag, maar zorgpersoneel stagneert

Er zijn veel mensen met een zorgvraag in Nederland. De komende jaren wordt dat steeds erger. De verwachting is dat de komende 10-20 jaar het aantal ouderen, chronisch zieken en mensen met een zorgvraag sterk toeneemt. Tegelijkertijd stagneert het aantal professionele zorgmedewerkers. De verwachting is dat de zorg de komende jaren 130.000 werknemers te kort komt. Dat is natuurlijk erg veel.

Mogelijke oplossing zorgpersoneel

Minister Hugo de Jong is met een plan gekomen om de arbeidsmarkt in de zorg aan te zwengelen, die financieel worden afgerekend op hun plannen meer zorgpersoneel aan te trekken. Dit vindt plaats in 28 regio’s in Nederland. In deze regio’s komt er een adviescommissie die begeleiding geeft aan deze regio’s zodat zij hun afspraken na kunnen komen en de doelen kunnen behalen. Binnen vijf jaar moet het tekort dan zijn weggewerkt. Het kabinet denkt ook handen aan het bed vrij te maken door te snijden in de administratieve rompslomp voor verpleegkundigen. Dat werk kan dan worden overgenomen door werkzoekenden die nu nog aan de kant staan.

Corona gooit roet in het eten “

Lukt het plan niet dan dreigen er hele grote problemen voor verpleeghuizen, ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg. De ministers trekken deze kabinetsperiode maar liefst 347 miljoen euro uit om meer studenten, zij-instromers en herintreders te laten kiezen voor een zorgbaan. Elke scholier die een zorgopleiding volgt moet straks kunnen rekenen op een stageplek. Echter is er een grote kans dat de coronacrisis aardig wat roet in het eten gaat gooien. Het is afwachten geblazen.

Hoge werkdruk in de zorg 

De werkdruk is in de zorg hoog en is mede door de coronacrisis alleen maar hoger geworden. Sterker nog: de druk op de zorg is door de coronacrisis nog nooit zo hoog geweest!  Daarbij komt kijken dat de hedendaagse bewoner of patiënt veel aandacht vraagt. Wij vinden het belangrijk, dat de gebruiker zich veilig voelt in de badkamer en langer zelfstandig kunnen functioneren in de badkamer, terwijl de verzorgers in ziekenhuizen, zorginstellingen of bij de mensen thuis in fysiek opzicht minder belast worden. Onze badkamer hulpmiddelen zijn allemaal hangend, in verband met het in hoogte verstelbaarheid systeem. Tevens geeft het ruimte aan extra hulpmiddelen, zoals tilliften of douchebrancards. Alle leidingsystemen, aansluitingen, elektriciteit, moeten op maat zijn. Een rolstoelgebruiker kan in het bano concept volledig onder de wastafel rijden, zonder zich te stoten aan een sifon. De leidingen worden verwerkt aan de muur. En bovendien zorgt het gehele badkamerconcept voor een betere werkomgeving voor verplegend personeel.

Hoge werkdruk in de zorg\\

Zelfredzaamheid gaat verenigd met goede hulpmiddelen

Zelfredzaamheid gaat in de meeste gevallen verenigd met goede hulpmiddelen. Er wordt steeds meer de focus gelegd op zelfredzaamheid. Er is minder inzet van thuiszorgpersoneel en mantelzorgers door ziekte en angst voor besmettingen. Hoe kunnen hulpmiddelen behulpzaam zijn? Dat kan bijvoorbeeld zijn bij de persoonlijke verzorging. Er zijn hulpmiddelen waar u misschien nog niet aan gedacht had. Gebruik van goede hulpmiddelen is daarom belangrijker dan ooit. De coronamaatregelen treft iedereen, of dat nu direct of indirect is. Het ziet er naar uit dat de druk op de zorg de komende tijd nog groot is en dat daarom het gebruik van hulpmiddelen belangrijker is dan ooit. Goede hulpmiddelen vergroten de zelfredzaamheid en maken het werk van het personeel draagbaarder.

Bano zorgbadkamers denkt graag mee

Wij werken samen met de zorgorganisatie het concept volledig uit (uiteraard naar de wensen en behoefte van de zorgorganisatie). De tekeningen voor de badkamer worden ook door ons gemaakt en er vindt overleg plaats met architecten of bouwcommissie. Zo blijven wij meedenken. Wanneer een order geplaatst wordt, dan leveren wij ook de gedetailleerde technische tekeningen voor de aannemer, loodgieter en installateur. Bano heeft een eigen team om alle badkamers te plaatsen. Dit is in geen enkel opzicht duurder, er wordt zelfs bespaard, aangezien wij strikte eisen aan onze personeel stellen.

De mensen met een zorgvraag nemen de komende jaren sterk toe. De aangepaste badkamer van Bano kan ervoor zorgen dat mensen met een zorgvraag minder afhankelijk worden. 

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen