Veiligheid in de badkamer: 6 waardevolle tips

Veiligheid in de badkamer: 6 waardevolle tips

Veiligheid in de badkamer is zeer belangrijk. Jaarlijks belandt een groot aantal mensen (vooral ouderen) in het ziekenhuis door een ongeluk in de badkamer. Logisch ook, als je bedenkt dat een badkamer in veel gevallen klein, niet efficiënt ingericht en vooral vochtig is.

Daarom hebben wij wat tips geschreven. Hierin leggen wij uit hoe je ondanks een functiebeperking op een zo veilig mogelijke en zelfredzame manier van de badkamer gebruik kunt maken! Hieronder kun je 6 waardevolle tips vinden voor om de veiligheid in de badkamer te waarborgen.

1. Als je een bad hebt, vervang die dan zo snel mogelijk door een douche

Als je de keuze hebt tussen een bad of een douche, zorg dan dat je de keuze maakt voor een inloopdouche. Een inloopdouche is veel veiliger dan een bad. Wanneer je uit bad wilt gaan zijn er altijd drempels waar je over heen kunt vallen en je lelijk kunt bezeren. Kwalitatieve douche hulpmiddelen bieden extra steun en zijn hierbij een voorwaarde.

2. Wanneer je hulpmiddelen in de badkamer hebt, zorg er dan voor dat alle hulpmiddelen op de juiste manier geplaatst zijn

Juiste plaatsing van de hulpmiddelen is één van de belangrijkste punten. Goed gebruik maken van hulpmiddelen is een pré. Daarmee zorg je het maximale resultaat haalt uit de hulpmiddelen. 

Denk ook goed na over de inrichting en de volgorde, zodat de zelfredzaamheid en veiligheid geoptimaliseerd wordt. Specialisten in aangepaste badkamers kunnen je van goed advies voorzien.

Juiste indeling hulpmiddelen badkamer

3. Verwijder onnodige spullen uit de badkamer

Een opgeruimde badkamer is eenvoudiger schoon te houden en geeft overzicht en beperkt de kans op vallen. Tevens beperk je de kans op vallen. Bovendien is het handig om een bordje te plaatsen op of naast de deur van de badkamer. Hier zou je het woord of een afbeelding van de badkamer kunnen plaatsen.

Dit zodat deze ruimte sneller te vinden is. In sommige gevallen (bijvoorbeeld dementie) is het raadzaam om wasmiddelen, medicijnen en gevaarlijke schoonmaakmiddelen veilig op te bergen. Deze kunnen worden aangezien voor eet- of drinkbare zaken.

Haal zoveel mogelijk kleden en drempels weg. Deze kunnen ervoor zorgen dat je valt en dat wil je natuurlijk niet.

4. Hoogte verstelbare producten zorgen voor verlichting en vereenvoudiging.

Een in hoogte verstelbaar zorgtoilet (sta-op toilet), zorg-wastafel of bijvoorbeeld een douchezitje kunnen voor verlichting en vereenvoudiging zorgen. Voor jezelf en/of de eventuele verpleger/verzorger. Je bent dan in staat om snel en eenvoudig de hoogte af te stellen op je eigen behoefte. Dit kan manueel of zelfs elektrisch.

5. Hygiëne is de kurk waarop een (zorg)badkamer drijft

Zorg altijd voor producten die gemakkelijk schoon te maken zijn en daardoor een goede hygiëne bieden. Een omhulsel bij de buizen en leidingen van bijvoorbeeld een wastafel helpt om sneller en makkelijker schoon te maken. Bekijk ook eens onze 5 essentiële tips voor veilig douchen.

6. Voorkom een gladde vloer in de badkamer

Om de veiligheid in de badkamer te vergroten adviseren wij altijd een antislip ondergrond. Mocht er net een nieuwe vloer zijn gelegd zonder antislip dan is daar ook een oplossing voor. 

Een gladde vloer in de badkamer kun je dan voorkomen door een unieke antislip formule toe te passen op de huidige badkamer vloer. Je kunt dus in veel gevallen de huidige vloer behouden. 

Deze antislip formule heeft een snelle werking en binnen een uur weer beloopbaar. Hulp bij een gladde badkamervloer nodig? Wij staan voor je klaar.

Lees ook: Hoe zorg ik voor een veilige vloer in de badkamer van mijn ouders

Doe de veilige badkamer test

Een ontspannende douche dat is waar je waarschijnlijk elke dag mee begint. Maar is de huidige badkamer nog wel veilig? Doe de veilige badkamer test en ontdek binnen enkele ogenblikken of de huidige situatie in de badkamer veilig is!

Veilige badkamer test

Meer tips voor een veilige badkamer

We hebben ebook geschreven met nog meer waardevolle tips voor een veilige en functionele badkamer. In het e-book kun je onze werkwijze vinden. Deze gebruiken wij om zorgorganisaties en mensen die langer zelfstandig thuis willen blijven wonen te adviseren.

Wij hebben de overtuiging dat wanneer je dit toepast, dat het je leven een stuk aangenamer maakt. En je hiermee je onafhankelijkheid en privacy kunt bewaren. Wanneer je de tips uit dit ebook toepast, kunnen er veel incidenten in de badkamer worden voorkomen. En wordt het een stuk makkelijker om jezelf te redden in de badkamer.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen