Er moeten veel meer ouderenwoningen gebouwd worden

Steeds vaker lezen we berichten over een tekort aan ouderenwoningen in Nederland. Met het oog gericht op de steeds groter wordende vergrijzing wordt het een noodzaak om dit op orde te krijgen.

Gemeenten moet meer inzicht krijgen in senioren woningen

De ouderenbond ANBO uit Woerden vinden dat gemeenten veel meer inzicht moeten krijgen in hoeveel huizen er nodig zijn voor onze senioren. Veel wethouders hebben amper inzichtelijk wat hun woningopgave is en hoe de demografische ontwikkelingen zijn. De ANBO heeft voor elke gemeente in kaart gebracht hoe het gesteld is met de vergrijzing. Daar mogen alle gemeenten gebruik van maken. Ook zouden de gemeenten in gesprek moeten gaan met zorgaanbieders, woningcorporaties en de burgers om te kijken wat er nodig is.

Alleen al in de provincie Utrecht is een tekort van tienduizenden ouderenwoningen

De bond stelt dat er in de provincie Utrecht een tekort is van tienduizenden ouderenwoningen. De ouderen zitten op dit moment vaak in een veel te groot huis, terwijl ze juist kleiner willen wonen. Dit is voor de veiligheid en qua onderhoud vele malen beter. Helaas zijn er geen seniorenwoningen beschikbaar. Ook op leegstaande kavels worden op dit moment geen seniorenwoningen gebouwd, maar dure huizen voor gezinnen. Ouderenwoningen leven hoogstwaarschijnlijk veel minder op.

Gemeenten vinden ouderenwoningen niet ‘hot’. Zij vinden het veel leuker om mooie kavels te verkopen waar ze grote huizen op kunnen bouwen. – Linda den Haan, directeur-bestuurder van de ANBO – bron: RTV Utrecht 

Omroep Max: “Er zijn te weinig seniorenwoningen

Max meldpunt heeft op 7 februari een item gemaakt over het tekort aan seniorenwoningen. Zo zouden er duizenden ouderenwoningen gebouwd moeten worden, maar werken gemeentes niet mee. De gemeenteraadsleden worden enthousiast van burgers die zelf een seniorenproject willen starten, maar ambtenaren verkopen de grond aan de hoogste bieder. Projectontwikkelaars gaan er met de grond vandoor en bouwen daar kostbare appartementen. Bekijk de video hieronder of lees meer op Max Meldpunt.

Aangepaste seniorenwoningen komen moeilijk van de grond

De doorstroom van grotere naar kleine woningen voor senioren komt maar niet op gang. Er is gewoonweg een tekort aan ouderenwoningen. Stel dat gemeenten nu beslissen om te bouwen, wat ze hoogstwaarschijnlijk niet gaan doen, dan zijn we ongeveer 5 jaar verder voordat die huizen er staan. En dat is natuurlijk veel te laat. De initiatieven die er zijn om aangepaste seniorenwoningen te bouwen komen moeilijk van de grond. Het gevolg hiervan is dat ouderen voorlopig gewoon blijven waar ze zitten. Terwijl dat huis veel beter geschikt is voor een heel gezin. Om het huidige huis veiliger te maken hebben we een handige checklist gemaakt, welk je hieronder kunt downloaden.

“Het gaat erom dat er leuke woningen voor ouderen komen zodat die hele woningmarkt vlot getrokken wordt. Dat mensen een woning krijgen die voor hun levensfase geschikt is.”


Hoe ziet een aangepaste seniorenwoning er uit?

Een aangepaste seniorenwoning is speciaal aangepast voor ouderen. De meest ideale seniorenwoning is een gelijkvloerse woning welke is voorzien van zo min mogelijk drempels, een senioren badkamer, een sta-op toiletdraadloze valdetectie en eventueel een plafond tilliftsysteem. In Papendrecht bij het Zorg Inspiratie Centrum is een modelkamer ingericht hoe e.e.a. gerealiseerd kan worden.