Op je oude dag zelfstandig thuis wonen is niet altijd meer een luxe, maar vaak een noodzaak!

Nadenken over hoe je zo lang en veilig mogelijk in je eigen huis kunt blijven wonen, ook op je oude dag. Dat is niet altijd meer een luxe, maar vaak een noodzaak. Dit omdat de overheid wilt dat we met zijn allen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen en dat we daar ook zelf verantwoordelijk voor zijn. Het probleem is dat veel te weinig mensen zich hier niet bewust van zijn. Er moet dus meer aandacht voor komen.

Aanpassingen hoeven niet altijd ingrijpend te zijn

Om je huis klaar te maken in de toekomst hoef je in veel gevallen niet direct heel je huis te verbouwen. Het gaat er om dat je huis ‘ouderproof’ wordt gemaakt. Dat kan door bijvoorbeeld te kijken naar een stukje domotica in de woning of bijvoorbeeld door badkameraanpassingen. Zo is het voor de mensen bijvoorbeeld fijn om gordijnen op afstand te bedienen of om de bediening van de badkamerelementen eenvoudig te verstellen. Lees hier meer over de Bano zorgbadkamer. 

Ouder worden is psychisch een heel proces

Maar ook drempels in een woning verlagen, anti-sliptegels laten leggen om valgevaar te verminderen en soms zelfs kleine tips kunnen het dagelijks leven veilig en comfortabel maken. Zoals losliggende kleedjes en snoeren verwijderen. Ouder worden is psychisch een heel proces. Veel mensen vinden of voelen zich nog niet oud, of vinden dat ze het nog niet nodig hebben om aanpassingen te doen. Soms moet er gewoon iemand zijn die de mensen er op wijst. Denk bijvoorbeeld aan de kinderen of mensen van thuiszorgorganisaties.