90-plussers blijven langer thuis in aangepaste woning

Ouderen met een leeftijd van 90 jaar of ouder met een aangepaste woning (denk aan een gelijkvloerse woning of een huis met traplift, een huis met een aangepaste badkamer en mindervalide toilet) hebben ongeveer 9 procent kans om komend jaar in een verpleeghuis te belanden. Vergelijkbare mensen met de leeftijd 90 jaar of ouder die in hun woning nog bijvoorbeeld moeten traplopen, hebben 2 procent meer kans. Dit meldt het Centraal Planbureau (CPB).

Wat is een aangepaste woning?

Een aangepaste woning is een woning die speciaal is aangepast om mensen met een beperking, ouderen en senioren zo lang mogelijk op een verantwoordelijke en veilige manier zelfstandig te laten wonen. Dit kunnen bijvoorbeeld bouwkundige aanpassingen zijn of het aanbrengen van voorzieningen zoals een hoog-laag toilet.

Bejaarden mensen willen ook graag langer thuiswonen

Ouderen willen ongeacht de leeftijd graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het aanbod van de ‘juiste zorg op de juiste plek’ is daarom van grote invloed op het zorgbeleid. In veel gevallen is die plek de eigen woning. Om dat bestaanbaar te maken is het actuele overheidsbeleid gericht op verbetering van de veiligheid, toegankelijkheid en de kwaliteit van de woning. De toegankelijkheid speelt de belangrijkste rol. Vooral bij mensen met een lichamelijk of cognitieve beperking. Denk hierbij problemen met bewegen, met het gehoor of spraak. De zorg waar mensen die hoogbejaard zijn, de faciliteiten in de buurt en of de ouderen goed in hun vel zitten zijn hier van invloed.

Ouderen moeten op tijd gestimuleerd worden

Het CPB stelt dat er tot nu toe geen grootschalig empirisch onderzoek was gedaan die in kaart brengt wat het verband is tussen de toegankelijkheid van een huis en de instroom in een verpleeghuis. Het planbureau eist dat gemeenten hun woonbeleid inzetten om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Zo kunnen ze ouderen op tijd stimuleren om hun huis te vinden dat bij hun past (of om hun huidige woning aan te passen). Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van wooncoaches en samenwerkingen met woningcorporaties.

Checklist om een huis veiliger te maken

Omdat ouderen langer thuis blijven wonen is het ook belangrijk om aandacht te geven aan valpreventie. Om je op weg te helpen hebben wij een checklist ‘Een veilig huis voor senioren” gemaakt met praktische en gemakkelijk toepasbare adviezen. Het zijn tips voor een veilige keuken, woonkamer, hal, badkamer en slaapkamer. Super handig om zelf te gebruiken of bij het adviseren van cliënten.