Download onze brochure met badkamer hulpmiddelen
Download

Page content

Mindervalide toilet

Mindervalide toilet

Het mindervalide toilet van Bano is van een zeer goede kwaliteit. Dit komt omdat er jarenlang onderzoek is gedaan door een team van deskundigen. Dit team bestond onder andere ervaren fysiotherapeuten met expertise op het gebied van mobiliteit, directeuren van zorgcentra, gebruikers en verzorgend personeel. De nauwkeurige productontwikkeling was het wachten waard. Lees hier alles over het mindervalide toilet.

Wat is een mindervalide toilet? (betekenis miva toilet)

Een mindervalide toilet wordt ook wel een miva toilet, invalidentoiletgehandicaptentoilet of wc voor gehandicapten genoemd. Het is een toilet dat speciaal ontworpen en gemaakt is voor mindervaliden (mensen met een beperking). Uiteraard volgens de daarvoor geldende normen. Het toilet moet altijd veilig en comfortabel zijn voor zowel de zorgbehoevende als de eventuele verzorgende. Het mindervalide toilet beschikt altijd over handgrepen en beugels. Bovendien is de ruimte bijna altijd voorzien van een zorgwastafel. Uiteraard moet deze onderrijdbaar zijn voor mensen met een rolstoel en moet men makkelijk bij de kraan kunnen. Een rolstoeltoegankelijke ruimte in de badkamer of het toilet is van groot belang.

Mindervalide toilet van Bano - Vraag om advies of een offerte - Bano Benelux

Miva toilet afmetingen

De afmetingen van de ruimte waar het mindervalide toilet in gaat komen moet rolstoeltoegankelijk zijn. Deze ruimte hoort ten minste 1650 x 2200 mm groot te zijn. Andere afmetingen zijn ook beschikbaar. De vuistregel is lengte + breedte = 3850 mm, waarbij de breedte minimaal 1650 mm is.  De afmetingen van het miva toilet van Bano zijn hieronder te vinden. Er zijn twee soorten.

Mindervalide toilet afmetingen - Bano Zorgbadkamers

Mindervalide toilet afmetingen – Bano Zorgbadkamers

Mindervalide toilet bouwbesluit

Het bouwbesluit bestaat uit een arsenaal aan bouwtechnische voorschriften waar alle architectuur in Nederland aan moet voldoen. Denk maar bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, verpleeghuizen, woningen en kantoren. Verbouwingen vallen ook hieronder. Het bouwbesluit is een reglement tot het bouwen van bouwwerken uit het aspect van energiezuinigheid, milieu, bruikbaarheid, gezondheid en veiligheid. Het woord mindervalide toilet (of miva toilet / invalidentoilet ) komt hier niet in voor. In het bouwbesluit spreken ze altijd van een ‘integraal toegankelijke toiletruimte’.

Bij een renovatie of nieuwbouw wordt heb bouwplan altijd getoetst aan het bouwbesluit. Wanneer het gebruiksoppervlak van een gebouw groter is dan 400m2 is een integraal toegankelijke toilet ruimte verplicht. De minimale afmeting daarvoor geld 1650 mm x 2200 mm. De praktijk zegt dat deze afmeting veel te klein is en dat het beter is om uit te gaan van 2200 mm bij 2200 mm.

Mindervalide toilet van Bano

Het mindervalide toilet van Bano heeft een zeer ergonomisch ontwerp. Dit om een veilige en comfortabele zit te kunnen bieden aan de gebruikers. Het toilet is volledig aan te passen naar de persoonlijke behoeften. Zo is het in hoogte verstelbaar. De hoogte kan versteld worden via een zwengel (manueel) of elektrisch. Het elektrisch in hoogte verstelbare toilet noemen we ook wel het sta-op toilet. Dit vergemakkelijkt het opstaan en verlicht de werkomstandigheden van de hulpverleners. Enerzijds maximaliseren we de zelfredzaamheid en anderzijds worden hulpverleners minder zwaar belast. Ideaal, toch? Bekijk hier onder de video van het sta-op toilet.

Geïntegreerde beugels

De toiletbeugels zijn geïntegreerd in het slimme mindervalide toilet. Ze bewegen dus mee wanneer het toilet omhoog en omlaag gaat. De beugels noemen we ook wel toilethandgrepen. Aan het uiteinde zit een perfect ontworpen knophandgreep met een stevige en veilige grip. Wanneer de beugels van het mindervalide toilet niet gebruikt worden kunnen deze makkelijk worden opgeklapt om ruimte te besparen. De hoogte van de handgreep is ook gemakkelijk aan te passen en heeft een versteltraject van 70-90 cm.

Een toiletbril dat niet kan verschuiven

De stabiliteit en veiligheid van de toiletbril is van buitengewone kwaliteit. Doordat aan de binnenkant pinnen zijn geplaatst wordt er voorkomen dat de bril gaat verschuiven wanneer men op het toilet gaat zitten. De toiletten zijn leverbaar in 55 en 70 cm (lengte). Het is bovendien getest voor een belasting van 500 kg.

video van de gehele aangepaste badkamer van Bano Benelux (inclusief mindervalide toilet)

Soorten mindervalide toiletten

In hoogte verstelbaar zorgtoilet 70cm
▪ In hoogte verstelbaar toilet 55cm
In hoogte verstelbaar reservoir
▪ Douchetoilet (of toiletdouche)
▪ Toilethandgreep (toiletbeugels)
Spoelreservoir
▪ Rugsteun zorgtoilet

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers