Download onze brochure met badkamer hulpmiddelen
Download

Page content

Mindervalide toilet (miva toilet)

Mindervalide toilet (miva toilet)

Het mindervalide toilet (miva toilet) van Bano is van een zeer goede kwaliteit. Dit komt omdat er jarenlang onderzoek is gedaan door een team van deskundigen. Dit team bestond onder andere ervaren fysiotherapeuten met expertise op het gebied van mobiliteit, directeuren van zorgcentra, gebruikers en verzorgend personeel.

De nauwkeurige productontwikkeling was het wachten waard. Lees hier alles over het mindervalide toilet van Bano en het miva toilet in het algemeen.

Mindervalide toilet van Bano - Vraag om advies of een offerte - Bano Benelux

Wat is een mindervalide toilet? (betekenis miva toilet)

Een mindervalide toilet wordt ook wel een miva toilet, invalidentoiletgehandicaptentoilet of wc voor gehandicapten genoemd. Het is een toilet dat speciaal ontworpen en gemaakt is voor mindervaliden (mensen met een beperking). Uiteraard volgens de daarvoor geldende normen. Het toilet moet altijd veilig en comfortabel zijn voor zowel de zorgbehoevende als de eventuele verzorgende.

Het mindervalide toilet beschikt altijd over handgrepen en beugels. Bovendien is de ruimte bijna altijd voorzien van een zorgwastafel. Uiteraard moet deze onderrijdbaar zijn voor mensen met een rolstoel en moet men makkelijk bij de kraan kunnen. Een rolstoeltoegankelijke ruimte in de badkamer of het toilet is van groot belang.

Wat is een mindervalide toilet? (betekenis miva toilet)

Wat is een toegankelijk toilet?

Een toegankelijk toilet is een toilet dat geschikt is voor iedere gebruiker. Dus ook als je gebruik maakt van een rolstoel. Het is zo aangepast dat mensen met een lichamelijke beperking er (in veel gevallen) zonder hulp gebruik van kunnen maken.

Bijvoorbeeld enkel een verlengd toilet toevoegen aan de toiletruimte betekent niet dat het toilet toegankelijk is! Het toegankelijk maken van een miva toilet gaat vandaag de dag nog vaak mis. Om problemen te voorkomen hebben we een handig e-book geschreven welke je gratis kunt downloaden.

E-book - Verbeter de toegankelijkheid in een miva toilet - Bano Benelux

Afmetingen invalidentoilet (miva toilet afmetingen)

De afmetingen van de ruimte waar het mindervalide toilet in gaat komen moet rolstoeltoegankelijk zijn. Deze ruimte hoort ten minste 1650 x 2200 mm groot te zijn. Andere afmetingen zijn ook beschikbaar.

De vuistregel voor afmetingen invalidentoilet bouwbesluit is lengte + breedte = 3850 mm, waarbij de minimale breedte 1650 mm is.  De afmetingen van het miva toilet van Bano zijn hieronder te vinden. Er zijn twee soorten. Bekijk de minimale afmeting invalidentoilet hieronder.

Mindervalide toilet afmetingen - Bano Zorgbadkamers

Mindervalide toilet afmetingen – Bano Zorgbadkamers

Invalidentoilet afmetingen horen altijd ten minste 1650 x 2200 mm groot te zijn

Inrichting en maatvoering invalidentoilet (richtlijnen voor een rolstoeltoegankelijk toilet)

Een toilet is voor mensen met een beperking zoals bijvoorbeeld ouderen, senioren of mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel moeilijk te gebruiken. Er komen veel vragen bij ons binnen over wat de richtlijnen zijn voor de inrichting en maatvoering van een invalidentoilet. Deze vragen zijn de aanleiding geweest om richtlijnen te schrijven (miva toilet eisen) in een duidelijk document voor een rolstoeltoegankelijk toilet.

In deze richtlijnen kunt u een diepgaande beschrijving vinden over het hoe en waarom betreft de inrichting van een rolstoeltoegankelijk toilet. Uiteraard rekening houdend met de wettelijke eisen invalidentoilet.

Het wordt ook wel een miva toilet schema genoemd. Uiteraard gratis te downloaden (en geen gegevens nodig). Bano streeft er naar dat elke toiletruimte voor iedereen te gebruiken is. 

 

Inrichting en maatvoering invaliden toilet - Richtlijnen voor een rolstoeltoegankelijk toilet

Mindervalide toilet bouwbesluit (eisen miva toilet bouwbesluit)

Het bouwbesluit bestaat uit een arsenaal aan bouwtechnische voorschriften waar alle architectuur in Nederland aan moet voldoen. Denk maar bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, verpleeghuizen, woningen en kantoren. Verbouwingen vallen ook hieronder.

Het bouwbesluit is een reglement tot het bouwen van bouwwerken uit het aspect van energiezuinigheid, milieu, bruikbaarheid, gezondheid en veiligheid. Het woord mindervalide toilet (of miva toilet / invalidentoilet ) komt hier niet in voor. In het bouwbesluit spreken ze altijd van een ‘integraal toegankelijke toiletruimte’.

Eisen invalidentoilet bouwbesluit

En deze integraal toegankelijke toiletruimte moet wel aan eisen voldoen (eisen invalidentoilet bouwbesluit). Bij een renovatie of nieuwbouw wordt heb bouwplan altijd getoetst aan het bouwbesluit.

Wanneer het gebruiksoppervlak van een gebouw groter is dan 400m2 is een integraal toegankelijke toilet ruimte verplicht. De minimale afmeting daarvoor geld 1650 mm x 2200 mm. De praktijk zegt dat deze afmeting veel te klein is en dat het beter is om uit te gaan van 2200 mm bij 2200 mm.

Afmetingen mindervalide toilet

Afmetingen invalidentoilet kun je links vinden. Rechts zijn de afmetingen van een mindervalide badkamer

Wanneer is een miva toilet verplicht? (miva toilet voorschriften of miva toilet eisen)

Een integraal toegankelijke toiletruimte (MIVA) dient aanwezig te zijn wanneer er overeenkomstig met de eisen van het bouwbesluit een toegankelijkheidssector noodzakelijk is. Voor een bijeenkomstfunctie (zoals bijvoorbeeld een restaurant of partycentrum) geldt wanneer het gebruiksoppervlak van de gebruiksfunctie groter dan 400 vierkante meter is er dient er 40% van dat oppervlak een een toegankelijkheidssector te liggen.

Hierbij dienen gebruiksfuncties waarvoor dezelfde eis geldt mee te worden genomen. Wanneer het gebruiksoppervlakte van de gebruiksfuncties dus meer dan 400 vierkante meter bedraagt dan dient er een mindervalide toilet aanwezig te zijn (en dan is dus een invalidentoilet verplicht).

Wanneer is een invalidentoilet verplicht horeca?

De horeca valt ook onder een bijeenkomstfunctie. Wanneer het gebruiksoppervlakte van de gebruiksfuncties dus meer dan 400 vierkante meter bedraagt is een invalidentoilet horeca verplicht.

Pictogram invalidentoilet

Pictogram invalidentoilet

Wanneer is een miva toilet verplicht op kantoor?

Wanneer het gebruiksoppervlak van de gebruiksfunctie van een kantoor groter is dan 400 vierkante meter, dient 40 % van dat oppervlak aan een toegankelijkheidssector te liggen. Ten allen tijde geldt dat een miva toilet aanwezig dient te zijn wanneer er overeenstemmend met de eisen van het bouwbesluit een toegankelijkheidssector essentieel is.

Mag een miva toilet alleen gebruikt worden door gehandicapten?

Het antwoord op deze vraag is nee. Miva toiletten zijn gebaat bij veelvuldig gebruik. Vaak wordt gedacht dat een miva toilet alleen toegankelijk is voor gehandicapten, maar dit is dus niet juist.

Ook een reguliere gebruiker mag gebruik maken van een miva toilet. Dit garandeert veelvuldig gebruik en daardoor toezicht en onderhoud.

Wat is een miva toilet alarm?

Met een miva toilet alarm kan een bezoeker een noodoproep activeren door bijvoorbeeld aan een koord te trekken of door het indrukken van een knop. Wanneer er iemand op een miva toilet onverhoopt in gevaar is, dan moeten zij op ieder moment alarm kunnen slaan. De knop of het intrekken van een koort activeert in de meeste gevallen een zoemer, een lamp of balie-unit. Een alarm invalidentoilet wordt veelal toegepast in verpleeghuizen, zorgorganisaties, hotels, kantoren, scholen, warenhuizen, sportcomplexen, artsenpraktijken, theaters en andere publieke gebouwen.

Hoe zit het met de subsidie van een invalidentoilet?

Het begrip: subsidie invalidentoilet horen we steeds vaker. Hiermee bedoelen we een tijdelijke toelage van de overheid om het mogelijk te maken om een miva toilet aan te schaffen. Het economisch belang ligt hier niet direct voor de hand.

Een subsidie voor een miva toilet komt alleen voor bij bedrijven of organisaties. Soms moet bijvoorbeeld een werkplek worden aangepast met een aangepast toilet, om een werknemer in dienst te houden. Met dit soort blijvende aanpassingen kan een organisatie of bedrijf een vergoeding (subsidie) krijgen.

Kan ik een vergoeding krijgen als ik thuis een invalidentoilet nodig heb?

Wanneer men thuis een invalidentoilet nodig heeft, maar over onvoldoende financiële middelen beschikt, kan vanuit de gemeente een vergoeding krijgen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) regelt dit.

Het doel van deze wet is om mensen te helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Ze noemen dit ook wel: subsidie invalidentoilet.

Let op: elke gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op haar eigen manier en hebben eigen richtlijnen. Het kan dus zo zijn dat je in de ene gemeente wel in aanmerking komt voor een vergoeding, maar in een andere gemeente niet.

Mindervalide toilet van Bano

Het mindervalide toilet van Bano heeft een zeer ergonomisch ontwerp. Dit om een veilige en comfortabele zit te kunnen bieden aan de gebruikers. Het toilet is volledig aan te passen naar de persoonlijke behoeften.

Zo is het in hoogte verstelbaar. De hoogte kan versteld worden via een zwengel (manueel) of elektrisch. Het elektrisch in hoogte verstelbare toilet noemen we ook wel het sta-op toilet. Dit vergemakkelijkt het opstaan en verlicht de werkomstandigheden van de hulpverleners.

Enerzijds maximaliseren we de zelfredzaamheid en anderzijds worden hulpverleners minder zwaar belast. Ideaal, toch? Sinds enige tijd hebben we ook een doordachte douche-wc, welke makkelijk te monteren is op iedere miva toiletpot. Bekijk hier onder de video van het sta-op toilet.

Miva toilet beugels (invalidentoilet steunen)

De toiletbeugels (invalidentoilet steunen) zijn geïntegreerd in het slimme mindervalide toilet. Ze bewegen dus mee wanneer het toilet omhoog en omlaag gaat. De beugels noemen we ook wel toilethandgrepen. Aan het uiteinde zit een perfect ontworpen knophandgreep met een stevige en veilige grip.

Wanneer de beugels van het mindervalide toilet niet gebruikt worden kunnen deze makkelijk worden opgeklapt om ruimte te besparen. De hoogte van de beugels van het miva toilet is ook gemakkelijk aan te passen en heeft een versteltraject van 70-90 cm.

Een toiletbril dat niet kan verschuiven

De stabiliteit en veiligheid van de toiletbril is van buitengewone kwaliteit. Doordat aan de binnenkant pinnen zijn geplaatst wordt er voorkomen dat de bril gaat verschuiven wanneer men op het toilet gaat zitten. De toiletten zijn leverbaar in 55 en 70 cm (lengte). Het is bovendien getest voor een belasting van 500 kg.

video van de gehele aangepaste badkamer van Bano Benelux (inclusief mindervalide toilet

Miva toilet DWG (invalide toilet dwg)

Een DWG verwijst naar de technische omgeving en .dwg-bestanden, De technische omgeving DWG biedt opties voor vormen, renderen, tekenen, annoteren en meten. Handig voor grafisch ontwerpers en (interieur)architecten. De Miva toilet dwg (invalide toilet dwg) en andere dwg bestanden van de  badkamer hulpmiddelen van Bano kunt u hier downloaden.

Mindervalide toilet kopen? (Miva toilet kopen?)

Invalidentoilet kopen? Dan ben je bij Bano Benelux op het juiste adres. Wij helpen mensen, zorgorganisaties en ziekenhuizen om de veiligheid en zelfredzaamheid in het toilet aanzienlijk te verbeteren.

Omdat we verschillende soorten invalide toiletten hebben, kunnen de invalidentoilet kosten verschillen. Bekijk ons aanbod in toilethulpmiddelen of neem direct op om een offerte aan te vragen via het contactformulier.

Mindervalide toilet kopen? Miva toilet kopen?

Alle artikelen met betrekking tot het miva toilet

Soorten mindervalide toiletten

Sta-op toilet
In hoogte verstelbaar zorgtoilet 70cm
▪ In hoogte verstelbaar toilet 55cm
In hoogte verstelbaar reservoir
▪ Douchetoilet (of toiletdouche)
▪ Toilethandgreep (toiletbeugels)
Spoelreservoir
▪ Rugsteun zorgtoilet

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers