Het nut van een aangepaste badkamer

Het nut van een aangepaste badkamer? Dat is het voorkomen van ongelukken. Wanneer je wat ouder wordt of last heb van een beperking is het fijn dat je kunt ontspannen in de badkamer. Hiervoor is een aangepaste badkamer een uitkomst.

Het nut van een aangepaste badkamer

De ernst van het probleem is het vallen van ouderen in de badkamer. Dit blijkt uit het grote aantal spoedeisende hulpbehandelingen, het hoge aandeel opnamen, de hoge kosten en het grote aantal doden. Vooral in de leeftijd vanaf 75 jaar. Het opnamepercentage en de kosten van vallen in sanitaire ruimten bij senioren ligt hoger dan bij vallen over het algemeen bij senioren. Van de 36.000 mensen die in huis ten val zijn gekomen is ten minste één op de tien mensen in de badkamer, douche of toilet gevallen. Een aangepaste badkamer kan veel van deze ongelukken voorkomen.

Onderschatting

De aantallen kunnen een onderschatting zijn, omdat de locatie vaak niet bekend is. Badkamer, douche en toilet staan op de tweede en derde plaats als het gaat om het risico op een valongeval in huis. Een kwart van de slachtoffers is uitgegleden in badkamer/douche of toilet. Omdat het aantal ouderen de komende jaren sterk toeneemt, is de verwachting dat het aantal valongevallen en daarmee het aantal letsels zal stijgen. Van ziekenhuisopnamen en doden van 55 jaar en ouder is driekwart van de slachtoffers van een val in een sanitaire ruimte een vrouw. Bij ouderen neemt de kans op letsel sterk toe met de leeftijd.

Hoe ontstaan de letsels?

Voor zover de specifieke toedracht van de val bekend is, gaat het vaak om uitglijden. Eén op de tien ouderen die valt in een sanitaire ruimte en behandeld wordt op een SEH-afdeling is gevallen door ziekte of onwel worden. De aard van een vaak voorkomend ernstig letsel dat voortvloeit uit een val bij een oudere is een heupfractuur. Ook polsfracturen komen regelmatig voor. De directe medische kosten van letsel door een val in een sanitaire ruimte bij ouderen waarvoor het slachtoffer op een SEH-afdeling is behandeld of in het ziekenhuis is opgenomen zijn per ongeval gemiddeld hoger dan de kosten van een valongeval in het algemeen bij ouderen. De jaarlijkse totale directe medische kosten van een val in een sanitaire ruimte bij 55-plussers bedragen naar schatting 38 miljoen euro. Dit is geen informatie waar we vrolijk van worden, wel om bewust bij stil te staan.  Veel van deze ongevallen hadden voorkomen kunnen worden door een bewuste inrichting van de sanitaire ruimten; vaak vochtig en dus een risico-factor in geval van instabiliteit van de persoon die er gebruik van maakt.

Badkamer verbouwen?

Het nut van een aangepaste badkamer is als het goed is nu wel duidelijk. Wees de toekomst voor en kijk eens naar de badkamer hulpmiddelen van Bano. Deze zijn duurzaam en uitgetest met het oog op de mogelijkheid om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Want dat is wat we allemaal graag willen, toch?