In Scandinavië wordt ouderen- en gehandicaptenzorg al langer gedecentraliseerd aangepakt.

In Scandinavië is de zorg beter geregeld. De aanpak van (ouderen)zorg in Nederland verandert snel. Belangrijk aspect van het ouderenbeleid is mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Dat betekent veel voor de organisatie van de zorg. En heeft natuurlijk ook gevolgen voor de inrichting van het huis. Het aangepaste sanitair in het bijzonder. Zelfstandig wonen is het ideaal. Veilig en comfortabel een voorwaarde.

Scandinavië

In Scandinavië wordt ouderen- en gehandicaptenzorg al langer gedecentraliseerd aangepakt. Kerngedachte is daarbij kwaliteit van leven. Of je nou thuis of in een zorginstelling woont, die kwaliteit van leven staat centraal. Die stap naar kwaliteitsdenken moet in Nederland op een aantal punten nog gemaakt worden. Bij de organisatie van de zorgverlening. En bij de inzet en zorgverantwoording door zorgverzekeraars en gemeenten.

Kwaliteit van leven

Langer thuis wonen betekent dus vaker de vertaling maken naar kwaliteit van leven. En daarbij hoort naast de organisatorische uitdaging en financiële herschikking van budgetten, ook het aanpassen van de kwaliteit van een woning of zorgcentrum. Zaken als een traplift een rolstoelvriendelijke keuken, maar ook de inrichting van de sanitaire ruimtes zoals toilet en badkamer, staan aan de basis van een zelfstandig bestaan. Dat past bij het uitgangspunt kwaliteit van leven.