Langer thuiswonen? Overheid staat niet open voor praktische oplossingen.

Langer thuiswonen? Overheid staat niet open voor praktische oplossingen. De overheid verkondigt al ruime tijd dat mensen op oudere leeftijd zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, maar in praktijk staan zij niet open voor praktische oplossingen. In Scandinavië zijn ze wat dat betreft veel verder. Daar staat het welbevinden en de levensvreugd op één!

Wel hulpmiddelen

Daar riepen ze ook dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen, maar ze kregen wel een stuk gereedschap (hulpmiddelen) mee. De overheid betaalt mee aan aanpassingen in de woning zodat de belasting minder groot is als ze bijvoorbeeld met de trap naar boven gaan of gebruik maken van het toilet, de wastafel en de douche in de badkamer (of badkamers). Doordat de badkamer ruim is opgezet en alles in hoogte verstelbaar is, kunnen ouderen en mensen met functionele beperkingen zich zonder hulp redden waardoor hun privacy, waardigheid en zelfvertrouwen toeneemt.

Gemeenten en thuiswonen

Waar naast zorginstellingen, die het beginnen te zien en die reageren op het concept, zou je verwachten dat ook overheden, naar wie op 1 januari 2015 zorgtaken zijn overgeheveld, oren naar zouden moeten hebben. Althans, dat zou je denken. Bij verscheidene WMO-loketten kwamen we echter van een koude kermis thuis. Het is klaarblijkelijk niet zo belangrijk voor de gemeentes in Nederland. Ook al kwamen we met een verhaal wat een gemeente wel moet aanspreken. Het concept brengt immers een enorme kostenbesparing met zich mee en dat is precies wat de regering wil nu de zorg onbetaalbaar wordt!

Geldstromen koppelen

Sommige ambtenaren die werken bij het Wmo-loket zijn alleen geïnteresseerd in hun eigen straatje. Als ze 8.000 euro moet betalen voor een aangepaste badkamer dan raakt het budget op. Wat men zich echter niet realiseert is dat de investering zich heel snel terugbetaalt. Reken maar eens uit wat het de staat kost als iemand in een verzorgingshuis of verpleeghuis zit. Dan praat je over circa 3500 euro per persoon per maand. Daarmee belanden we echter bij de kern van het probleem. Het zijn gescheiden budgetten.

De landelijke en lokale overheid zouden deze geldstromen aan elkaar moeten koppelen, maar dat gebeurt niet! Er moet anders gedacht worden en een knop omgezet worden!