Maatvoering van een aangepaste badkamer is zeer belangrijk!

De maatvoering van een aangepaste badkamer is van levensbelang. Natuurlijk is een ruimere badkamer voor de meeste mensen erg fijn, maar wanneer je in een rolstoel zit is een ruimere badkamer een vereiste.

Maatvoering van een aangepaste badkamer

Een rolstoelvriendelijke douchecabine of doucheruimte moet minimaal 2 bij 2 meter zijn . Vanaf deze ruimte is het mogelijk om met goede badkamer hulpmiddelen een optimale functionaliteit te garanderen. Er moet ook goed nagedacht worden over de draaicirkel in de badkamer, zodat de draai met een rolstoel, rollator of andere hulpmiddelen makkelijk gemaakt kunnen worden. Let er op dat de draaicirkel altijd minimaal 1.5 meter moet zijn.

Deurbreedte, deurhoogte en drempel hoogte

De mindervalide badkamer moet uiteraard ook toegankelijk zijn bij binnenkomst. In de meeste woningen is de deurbreedte 80 centimeter. Dat is eigenlijk veel te krap voor een rolstoelgebruiker. Het risico om vast te blijven zitten of om ergens tegen aan te stoten is dan ook erg groot. Bovendien is het niet mogelijk om een draai te maken. Zorg er dus voor dat een deuropening minimaal 85 centimeter is (hiervoor zijn uiteraard bijpassende deurposten en deuren te verkrijgen). Bij nieuwbouw van zorgwoningen of zorginstellingen wordt er uitgegaan van een deurbreedte 90 centimeter en deurhoogte 2.30 meter.
Let op: laat de deur van de badkamer altijd naar buiten openen! Mocht iemand achter de deur vallen kan iemand hem of haar niet helpen met een deur die naar binnen opendraait. In sommige gevallen is het ook handig om een schuifdeur te plaatsen. 

Let op de vloer

Een vloer mag uiteraard geen aanleiding geven om te struikelen of uit te glijden. De vloer moet dan ook zo vlak mogelijk zijn. Dit betekent dat er eigenlijk geen drempels of opstapjes mogen zijn. Hierover kan gestruikeld worden en bovendien wordt door een drempel het lopen met een rollator moeilijk gemaakt. Mocht het toch zo zijn dat er een drempel nodig is in badkamer, dan is het zeer wenselijk om de drempel zo laag mogelijk te houden. Daarnaast moet de vloer worden voorzien van antislip.

Gemiddelde afmetingen badkamer

De gemiddelde afmetingen in de badkamer (voor de zorg) variëren. De meest voorkomende sanitaire ruimten zijn hieronder weergegeven. Mocht de badkamer in de bestaande badkamer te klein zijn voor aanpassingen, kunt u er voor kiezen om:

  • Een deel van de aangrenzende slaapkamer bij de badkamer te betrekken.
  • Een slaapkamer verbouwen tot badkamer.