Rolstoeltoegankelijke badkamer (rolstoel badkamer)
01 december 2020 
in Blogs

Rolstoeltoegankelijke badkamer (rolstoel badkamer)

Een rolstoeltoegankelijke badkamer is nodig om je op een fijne manier zo lang mogelijk zelf te kunnen blijven wassen. Daarom is het zeer belangrijk om kritisch naar de badkamer te kijken. Bij het bouwen van een nieuwe badkamer of bij renovatie van de huidige badkamer zijn een aantal aspecten van belang. Het gaat om maatvoering, indeling, inrichting en installaties. Ook zijn er aandachtspunten voor als zorg in de badkamer nodig is. Bano Benelux heeft een doordacht badkamerconcept welke aan al deze eisen voldoet.

Wat is een rolstoelvriendelijke badkamer?

Wanneer iemand in een rolstoel zit is een rolstoelvriendelijke badkamer een vereiste. Dit betekent dat de badkamer makkelijk toegankelijk is voor mensen met een rolstoel. Er moet goed worden nagedacht over de indeling van de badkamer, de grootte van de badkamer en eventuele hulpmiddelen om de veiligheid in de badkamer te waarborgen. Het wordt ook wel een douche voor rolstoelgebruikers genoemd. 

Rolstoelvriendelijke badkamer van Bano Benelux

Rolstoelvriendelijke badkamer van Bano Benelux

Rolstoeltoegankelijke badkamer van Bano (aangepaste badkamer rolstoel)

Een ‘aangepaste badkamer rolstoel‘ is door een unieke plaatsing van hulpproducten in de badkamer al te realiseren bij een minimale afmeting van 2 bij 2 meter. In deze doordachte ruimte kan dan al een draaicirkel worden gemaakt door rolstoelgebruikers. Om optimale functionaliteit en veiligheid te garanderen kun je kiezen voor hulpmiddelen van Bano. Ieder badkamerproduct van Bano wordt aangepast en geperfectioneerd op basis van jarenlang gebruik en ontwikkeling. Vijf jaar lang is er onderzoek gedaan naar de natuurlijke bewegingspatroon van mensen. Dit om een functionele badkamer te ontwikkelen waarin mensen met een lichamelijke beperking zich zelfstandig kunnen verplaatsen. Dat geldt uiteraard ook voor mensen die een rollator of ander hulpmiddel tot zijn of haar beschikking heeft. Door de juiste maatvoeringen te hanteren en door het toepassen van de hulpinstrumenten van Bano kun je een rolstoeltoegankelijke badkamer realiseren. Lees hier de juiste maatvoering van een aangepaste badkamer.

Rolstoel badkamer afmetingen (afmetingen inloopdouche rolstoel)

Een rolstoeltoegankelijke douche is volgens de wet ten minste 1500 mm bij 1800 mm groot (minimale afmeting inloopdouche) . Het advies van Bano is altijd om minimaal (!) een ruimte te hebben van 2000 bij 2000 mm (lengte en breedte inloopdouche). Het liefst nog ruimer. Dit biedt een optimale veiligheid en kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er tussen de hulpmiddelen als een aangepaste wastafel en een sta-op toilet een droge opstelruimte is voor de rolstoel.

Hoe breed is een rolstoel (afmetingen rolstoel)?

De afmetingen van een rolstoel zijn verschillend. Wel is er een minimale breedte die een persoon met een rolstoel nodig heeft om rechtdoor te kunnen rijden. Dit is tevens de minimale breedte van de deur voor een rolstoel. Deze breedte is 90cm. Ons advies is om het veel breder te maken. Bij veel organisaties zijn er veel mensen tegelijkertijd aanwezig. Dit betekent automatisch dat veel mensen elkaar moeten passeren. Daarom adviseren wij een breedte van 120-180cm. Een persoon in een scootmobiel heeft doorgaans 90 x 150cm nodig.

Draaicirkel rolstoel badkamer

Een rolstoelgebruiker moet de onderstaande handelingen met een gesloten deur kunnen uitvoeren. Deze handelingen moeten zich buiten het draaivlak van de deur bevinden:

  1. Voor de douche hoort een gebruiksomgeving te zijn van ten minste 900 x 1200 mm.
  2. Het hart van het douchezitje bevindt zich op zijn minst 550 mm buiten de wand. (Tip: een opklapbaar douchezitje bespaard enorm veel ruimte!)
  3. Naast een douchezitje hoort op zijn minst 900 mm te zijn. Bij een doucheruimte waar hulp moet worden gegeven hoort dit aan beide zijden zo te zijn.
  4. Een gebruiksruimte bij een wastafel hoort 1100 mm bij 1800 mm te zijn
  5. In de ruimte waar gedoucht wordt dient een draaicirkel van minimaal 1500 mm mogelijk te zijn.

 

Draaicirkel rolstoel badkamer

Voorbeelden van draaicirkels in een rolstoel badkamer

Genoeg bewegingsruimte van groot belang (rolstoel badkamer afmetingen)

Buiten goede badkamer hulpmiddelen, is het ook van zeer groot belang om genoeg bewegingsruimte te realiseren. Hiervoor zijn normen vastgelegd. Zo schrijft de norm bijvoorbeeld voor dat een deuropening een vrije breedte moet hebben van 90cm.  Om de deur van binnen dicht te kunnen doen (zonder daarvoor heen en weer te moeten bewegen) is het van belang dat de deur niet naar de sanitaire ruimte toe open gaat. Door dit toe te passen kan de deur altijd open, ook in het geval als er iemand binnen is gevallen en tegen de deur aan ligt. Dit maakt de binnendeur geschikt voor badkamer.  Lees hier meer over de juiste maatvoering van een aangepaste badkamer.

 

Rolstoeltoegankelijke badkamer voor thuis

Het is vaak een grote uitdaging om in een privéwoning een badkamer te realiseren die geschikt is voor rolstoelgebruikers. Het komt daar vaak aan op iedere centimeter. Om het een en ander veel makkelijker te maken zijn daar de badkamer hulpmiddelen van Bano. Deze zijn uitermate geschikt voor rolstoelgebruikers. Zo kun je zonder hindernissen met een rolstoel de badkamer in. Het gehele Bano Zorgbadkamer is mede ontwikkeld door mensen met een beperking, waaronder mensen die gebruik maken van een rolstoel. Deze mensen kunnen precies uitleggen waar zij tegenaan lopen als zij een badkamer betreden. Deze kennis is toegepast in de ontwikkeling van de badkamer hulpmiddelen.

Rolstoeltoegankelijke badkamer voor thuis

Rolstoeltoegankelijke badkamer voor thuis en voor zorginstellingen en ziekenhuizen

Rolstoelvriendelijke badkamer voor zorginstellingen en ziekenhuizen

Naast de designvormgeving is dit badkamerconcept ook afgestemd op beperkte afmetingen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en ziekenhuizen (een rolstoeltoegankelijke badkamer is uiteraard ook daar van belang). De functionele indeling plus de in hoogte verstelbare elementen en sterke antibacteriële handgrepen bij het opsta toilet, de zorg-wastafel en het opklapbare douchezitje zorgen ervoor, dat zowel de gebruiker als de eventuele verzorger een optimale revenu verkrijgt. De gebruiker behoudt de autonomie en de verzorger wordt minder belast tijdens de werkzaamheden. Het hele Bano systeem is uitgevonden en getest door echte mensen en niet designed door architecten. Bekijk hier onder de video van het toilet met sta op functie.

Betere werkomgeving verplegend personeel

Helpenden, verplegers en verzorgers staan steeds vaker stijf van de stress. Als gevolg hiervan krijgen zorgmedewerkers een burn-out en melden zij ziek . Sterker nog: drie kwart van de verpleegkundigen ervaart te hoge werkdruk. Een goede badkamer helpt mee om de werkdruk te verlagen. De complete badkamer voor de zorg van Bano is een creatief en doordacht systeem die het werk van de verzorgsters/verpleegsters grotendeels makkelijker maakt. De badkamerelementen zitten op de goede plaats, met voldoende ruimte om je te kunnen verplaatsen. Met, als dat nodig is, voldoende bewegingsvrijheid voor de hulpverlener. De badkamerelementen zijn makkelijk en veilig te gebruiken en te bedienen. En de ergonomische vormgeving straalt comfort uit.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Dennis Verhoef en ben onderdeel van Team Bano Benelux. Ik sta klaar om al je vragen te beantwoorden :).
Reco
Door

Reco

op 05 Apr 2021

Zoek badrolstoel-afbeeldingen met grote wielen achter (die je zelf kunt rijden)

Dennis-Verhoef
Door

Dennis-Verhoef

op 20 Apr 2021

Die hebben we helaas niet, Reco!

Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen