Zelfstandig thuis wonen als je ouder wordt

Zelfstandig thuis wonen als je ouder wordt is steeds belangrijker. Sinds 1 januari 2015 is het overheidsbeleid van kracht waarmee opvang van ouderen in instellingen zo veel mogelijk wordt beperkt. Het wordt gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Belangrijk is dan ook om de tijd die ouderen thuis doorbrengen zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. We hebben enkele enkele tips verzameld die hierbij kunnen helpen.

Zelfstandig thuis wonen

Om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen zijn hulpmiddelen onontbeerlijk. Soms kan de tijd die je thuis kunt blijven wonen verlengd worden door enkele kleine aanpassingen aan uw huidige woning aan te brengen. Een grijpbeugel in de douche of toilet kan een belangrijk hulpmiddel zijn om langer thuis te kunnen blijven wonen. Maar ook de rollator is een uitvinding die het thuis wonen vergemakkelijkt.

De techniek staat niet stil

Vele nieuwe toepassingen in internettechnologie kunnen het zelfstandig thuis wonen een stuk makkelijker maken. Maar de aanpassingen kunnen ingrijpender zijn dan het plaatsen van een grijpbeugel of het installeren van wifi. Bijvoorbeeld als je tot de conclusie komt dat het verstandiger is om te gaan verhuizen om dichter bij mantelzorgers in de buurt te wonen. Of dat het beter is dat de kinderen weer in de buurt van de ouders komen wonen. Vaak heeft het niet langer meer thuis kunnen wonen te maken met ouderdomskwalen waar in de thuissituatie moeilijk mee om te gaan is. Op dit gebied is de laatste tijd veel veranderd. Er is veel meer inzicht in de omgang met ouderdomskwalen in de thuissituatie dan dat er 5 jaar geleden was.

Gezonde levensstijl draagt ook een steentje bij

Er is steeds meer inzicht in het voorkomen van het ontstaan van ouderdomskwalen. Het ontstaan van ouderdomskwalen kan voorkomen worden door zo vroeg mogelijk te beginnen met een gezonde leefstijl. Zo is het belangrijk om gezond te eten, voldoende te bewegen en sociaal actief te blijven. Dit zijn ook belangrijke factoren die invloed kunnen hebben op het beloop van de kwaal. Over de verandering van zorg voor ouderen is elke dag veel nieuws. Ouderenzorg staat bijna dagelijks in de belangstelling van sociale media, radio en tv. De huidige overheid neemt veel beslissingen die veel effect hebben op ouderen en ook op de mantelzorgers.

Keerzijden

Een grote groep ouderen wil graag thuis blijven wonen. Deze ouderen zijn vaak zelfredzaam genoeg en thuis blijven wonen hoeft dan ook lang niet altijd tot problemen te leiden. Toch heeft langer thuis wonen ook keerzijden waar de komende jaren meer aandacht naartoe dient te gaan. Er is namelijk ook een groep ouderen die last heeft van verminderde zelfredzaamheid en een gevoel van verminderde veiligheid en toegenomen kwetsbaarheid en eenzaamheid.

Hulpverlening blijft belangrijk voor ouderen

Mantelzorg is onontbeerlijk voor ouderen. En voor de thuissituatie is ook thuiszorg onmisbaar. Daarnaast zijn er veel andere hulpverleners ook bij ouderen thuis actief zoals ergotherapeuten en fysiotherapeuten die oefeningen bedenken en helpen bij het kiezen van hulpmiddelen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. De spil in de professionele zorg is de huisarts. En in de toekomst zal de huisarts steeds vaker ondersteund worden door andere zorgspecialisten zoals de wijkverpleegkundige.

Ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis wonen, maar het moet ook kunnen

Het overheidsbeleid is er op gericht dat ouderen ook steeds langer thuis kunnen gaan wonen. De overheidsplannen van 2015 gaan uit van zelfredzaamheid, mantelzorg en een sterke beperking van het gebruik van instellingen. Speerpunt van het ouderenbeleid is dat de kinderen of andere mantelzorgers langer voor de ouderen thuis gaan zorgen. Als de gezondheid of de zelfredzaamheid van de oudere extra aandacht verdient, zullen dit jaar leden van gemeentelijke sociale wijkteams in eerste instantie het gesprek aan gaan met ouderen en mantelzorgers. Het sociale wijkteam werkt nauw samen met de wijkverpleegkundige en de huisarts. De wijkverpleegkundige en de huisarts zullen de spil van de professionele zorg thuis gaan worden. Alleen in uitzonderlijke gevallen worden ouderen nog opgenomen in verpleeg- of verzorgingshuizen. Alle noodzakelijke professionele zorg, zoals verpleegzorg, wordt bij de ouderen thuis gebracht.

Maar de rode draad blijft toch het feit dat ook ouderen zolang mogelijk zelfstandig en onafhankelijk willen zijn, heel begrijpelijk, niemand vindt het prettig om afhankelijk te zijn, hoe goedbedoeld alle helpende handen ook mogen zijn. Daarom is het goed dat het aanbod van hulpmiddelen in- en om het huis zo uitgebreid is, zodat dit voor een ieder ook zo goed mogelijk bewerkstelligd kan worden, naar wens.

Want ook ouderen hebben een stem hierin, gelukkig maar!

Voor badkamer hulpmiddelen, kunt je altijd terecht bij Bano Zorgbadkamers. Denk bijvoorbeeld eens aan het elektrische sta-op toilet of de elektrisch in hoogte verstelbare wastafel.