Download onze brochure met badkamer hulpmiddelen
Download

Page content

Wat is zelfredzaamheid?

Wat is zelfredzaamheid?

Zelfredzaamheid is een term die we de laatste tijd steeds vaker horen, maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? In dit artikel leggen we alles uit.

Wat is zelfredzaamheid precies (zelfredzaamheid betekenis)?

Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om zich te kunnen redden met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Een complete ommekeer in onze denkwijze. Voor 2015 waren we dit namelijk niet gewend.

Wat is zelfredzaamheid bij ouderen?

De letterlijke betekenis van zelfredzaamheid is jezelf kunnen redden. Door het behouden of versterken van de zelfredzaamheid kan zorg voor ouderen worden voorkomen of uitgesteld worden . Het is zeer belangrijk om je voor te bereiden op de toekomst als je wat ouder wordt. Zo kun je de zelfredzaamheid met hulpmiddelen al stimuleren.

Een badkamerconcept die zelfredzaamheid optimaliseert

Een badkamerconcept die zelfredzaamheid optimaliseert

Wat is een zelfredzaamheids-matrix?

Een zelfredzaamheids-matrix (of zelfredzaamheid-matrix) is een stuk gereedschap waarmee beleidsmakers, onderzoekers en behandelaars in de gezondheidszorg, maatschappelijke dienstverlening en/of gerelateerde werkvelden de mate van zelfredzaamheid van hun cliënten volledig en makkelijk kunnen meten. Het wordt vaak gebruikt bij de intake, de voortgang en bij de afsluiten van een ondersteuningstraject.

Wat is een zelfredzaamheidsradar of zelfredzaamheidsmeter?

Een zelfredzaamheidsradar of een zelfredzaamheidsmeter is een middel om de zelfredzaamheid van een cliënt nauwkeurig in beeld te brengen en samen te bedenken hoe je die kunt verbeteren (met een zonder hulpmiddelen of slimme technologie). De radar bestaat uit 15 onderwerpen zoals bijvoorbeeld mobiliteit, leervermogen, aankleden en incontinentie. Deze geef je een cijfer tussen de 1 en 5. Wanneer de cliënt op een bepaald onderwerp lager scoort gaat men zoeken naar verbeteringen.

Zelfredzaamheidsradar - Bano Benelux

Zelfredzaamheidsradar

Waarom is zelfredzaamheid belangrijk?

Het wordt in de maatschappij en in de zorg steeds crucialer om de zelfredzaamheid zo hoog mogelijk te houden. De reden hiervan is de dubbele vergrijzing. In verhouding met jaren geleden komen er verhoudingsgewijs meer en meer oude ouderen bij. Helaas is het zo dat ouderdom nu eenmaal met gebreken komt. Tegelijkertijd ontstaat er een groter tekort aan zorgverleners. De gemiddelde leeftijd van de zorgverleners groeit ook mee en ook zij zullen daardoor kwetsbaarder worden. Van twee kanten wordt het belang van zelfredzaamheid dus steeds groter.

Wanneer je jezelf kunt redden geeft dat meer levensvreugde

Wanneer je jong bent sta je niet of nauwelijks stil bij het feit dat je de regie hebt over je eigen leven. Je kunt zelf bepalen wanneer je naar het toilet wilt of zelf bepalen wanneer je lekker wilt gaan douchen. Maar niet voor iedereen geldt dit. Voor mensen die zorg nodig hebben betekent het vaak dat zij afhankelijk zijn en dus niet zelf kunnen bepalen wanneer zij willen douchen. Wanneer zorgvragers door bepaalde hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld een sta-op toilet of rolstoelwastafel) toch hun zelfredzaamheid kunnen behouden vergroot dat de eigenwaarde en ervaren zij meer levensvreugde!

Oplossing zelfredzaamheid in de badkamer

Wij denken dat Bano Benelux de perfecte oplossing hiervoor heeft gevonden: de Bano zorgbadkamer. Een compleet zorgconcept, aan te passen naar eigen wens, met een elektronisch verstelbaar toilet, elektrisch in hoogte verstelbare wastafel en aangepaste douche (met opklapbaar douchezitje). De badkamer hulpmiddelen worden zo efficiënt mogelijk in de beschikbare ruimte geplaatst.

Langer zelfstandig thuiswonen

Wij zijn ervan overtuigd dat door motivering en activering van “het eigen kunnen”, zorg en intensivering van zorg kan worden uitgesteld, waardoor mensen met een beperking langer- en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Maar daar moeten we wel iets voor doen, zoals aanpassing van de woonruimte. Volgens onderzoek neemt de badkamer, naarmate beperkingen toenemen, en steeds belangrijkere rol in in het leven van een mens. Het is de ruimte waar een groot gedeelte van de dag wordt doorgebracht, denk hierbij aan toiletgebruik, wassen, tanden poetsen, aankleden, douchen en algemene verzorging.

Wat is er dan prettiger dan dat deze ruimte zo efficiënt mogelijk is ingericht, zowel voor jezelf als voor het eventuele zorgpersoneel?