Ook hulpverleners worden blij van aangepaste woningen!

In Nederland zijn er helaas veel mensen die ziek zijn en zichzelf niet meer kunnen wassen. Ook al vinden ze het totaal niet prettig dat ze afhankelijk zijn van zorgverleners, zonder deze hulp kunnen zij zich helaas niet redden. Dat betekent automatisch dat zij zonder hulp niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen. Gelukkig voor deze mensen zijn er aangepaste woningen. Ideaal voor mensen met een beperking en voor hulpverleners!

Wat is een aangepaste woning precies?

Een aangepaste woning is een woning die op een functionele en veilige manier is ingericht zodat mensen met een beperking zelfstandig kunnen blijven wonen. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan brede deuren, verlaagde drempels, een verhoogd aanrechtblad en badkamer hulpmiddelen.

Alle belangrijke faciliteiten op de begane grond

Voor mensen met een beperking is het zeer belangrijk dat zij op de begane grond gebruik kunnen maken van alle belangrijke faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer, een sta-op toilet, de aangepaste douche en een aangepaste keuken. Want stel je maar eens voor dat je bijvoorbeeld een COPD-patiënt bent en dat je bed boven staat. Via de trap naar boven komen is voor deze mensen geen optie (ook niet met een hulpverlener erbij), omdat zij heel erg kortademig zijn. Mocht je dan alleen boven een bed hebben, dan is de enige optie om op de bank te blijven slapen. En dat is natuurlijk onmenselijk.

Waarom hulpverleners ook baat hebben bij aangepaste woningen

Een aangepaste woning betekent in veel gevallen een betere werkomgeving voor verplegend personeel. Steeds vaker komt het voor in het nieuws dat zorgpersoneel onder enorme (tijds)druk staan. En dit gaat altijd ten koste van hun eigen welzijn en die van de omgeving. Op het moment dat een zorgverlener bijvoorbeeld veel moet bukken en zwaar moet tillen en er niet de ruimte is om op een ergonomische manier door de knieën te zakken dan is de kans op nekklachten, rugklachten en schouderklachten veel groter. En dan kunnen de hulpverleners hun werk niet meer goed doen. Wanneer een woning is aangepast zorgt dat er enerzijds voor dat de gebruiker minder hulp nodig heeft en anderzijds dat er minder inspanning nodig is voor de hulpverlener. Bovendien is het veel veiliger. 

 Wil je tips over hoe jij je eigen huis veiliger kunt maken? Deze checklist helpt je een eind op weg