Nog altijd onvoldoende financiële voorwaarden om langer thuis te wonen

Er zijn nog altijd onvoldoende financiële voorwaarden om langer thuis te wonen. Langer thuis blijven wonen is voor mensen met een beperking lang niet altijd even gemakkelijk. Enerzijds is er de zorg die geregeld moet worden, maar anderzijds is er ook nog de woonsituatie en voorzieningen die het voor mensen soms moeilijk maken zich vrij te kunnen bewegen in huis. Directeur Kees Verhoef van Bano Benelux vertelt over het belang van aanpassingen in de woning om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Welke gevolgen heeft het voor mensen met een beperking als zij langer thuis moeten blijven wonen?

Om langer thuis te kunnen wonen hebben mensen met een beperking middelen nodig die dit voor hen mogelijk maken. Aanpassingen in de woning die hen de vrijheid geven zich op een veilige manier te kunnen bewegen in hun eigen huis. Deze kunnen ervoor zorgen dat mensen tot wel vijf jaar of in sommige gevallen zelfs langer thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor is geld nodig dat mijns inziens ter beschikking zou moeten worden gesteld door overheden en verzekeringsmaatschappijen. De realiteit is helaas dat dit lang niet altijd het geval is. Mensen met een beperking die verbouwingen in hun huis willen doorvoeren moeten voor hulp naar het wmo-loket (Wet maatschappelijke ondersteuning). Hier wordt vaak voor de goedkoopst mogelijke oplossing, voor de korte termijn gekozen. Zaken die ‘aangeplakt’ worden om het probleem even op te lossen, maar die niet levensloopbestendig zijn. Dat is de paradox die ontstaat door niet met elkaar pratende geldverstrekkers: de overheid stelt dat mensen langer thuis moeten blijven wonen, maar schept daarvoor onvoldoende financiële voorwaarden.

Wanneer gaat de knop om in Nederland en ziet men in dat een langetermijninvestering aan de voorkant, veel geld oplevert aan de achterkant.

Hebben dergelijke langetermijnoplossingen ook effect op mantelzorgers?

Aangepaste woonvoorzieningen ontlasten mantelzorgers zeker. Dat is ook nodig, in een samenleving die steeds meer op mantelzorgers is gericht en waarin zij het dus ook steeds zwaarder krijgen. Het is soms schrijnend om te zien hoe makkelijk er vanuit wordt gegaan dat de familie de zorg wel op zich neemt. De respijtzorg die tegenwoordig moet worden verleend aan uitgebluste mantelzorgers is natuurlijk de wereld op zijn kop. Zij moeten gefaciliteerd worden waar het maar kan.


Gebeurt dat voldoende?

Helaas wordt een beslissing bij een wmo-loket vaak uit kosten-overweging genomen. Sommige mensen treffen het en krijgen de middelen die ze nodig hebben, voor de meesten wordt beslist dat deze te duur zijn. Zelf betalen lukt voor veel mensen niet, met slechts een AOW en een klein pensioen. Een aantal gemeenten heeft nu gelukkig wel speciale leningen in het leven geroepen voor mensen die hun huis willen aanpassen wegens een of meerdere beperkingen.

Wat bieden jullie aan?

Wij leveren een badkamerconcept dat ontwikkeld is in samenwerking met mensen die een beperking hebben. Overal is over nagedacht, en dat zie je. De aangepaste badkamer is op tal van verschillende plekken voorzien van handvatten en armsteunen die zowel horizontaal als verticaal zijn vast te grijpen. Deze zijn belastbaar tot 500 kilo en maken het mogelijk dat vanuit elke positie in de badkamer van het ene object naar het andere kan worden bewogen zonder mis te grijpen. Veel onderdelen, zoals het sta-op toilet, de zorg-wastafel en het opklapbaar douchezitje, zijn in hoogte verstelbaar: de eerste twee zelfs met een eenvoudige druk op de knop. Op het toilet kunnen mensen zich omdraaien zonder dat de bril verschuift en ook deze is belastbaar tot 500 kilo. Daarnaast zijn de badkamers ook nog eens mooi om te zien, wij maken geen ‘kille’ zorgbadkamers. We gaan altijd met mensen zelf in gesprek over de wensen en bespreken alle mogelijkheden. Bekijk hieronder de video van het sta-op toilet.

Bekijk hier alle  badkamer hulpmiddelen.