Levensloopbestendige badkamer en levensbestendige woning

Levensloopbestendige badkamer en levensbestendige woning

In dit artikel vertellen we wat een levensloopbestendige badkamer en levensloopbestendige woning is. Het artikel is onderverdeeld in de volgende onderdelen:

Wat is een levensloopbestendige badkamer?

Woon je in een heerlijk huis in een buurt waar het goed toeven is, en waar je graag nog vele jaren wilt genieten? Dan is het een goed idee om rekening te houden met de toekomst. Met kleine aanpassingen in je badkamer of wc zorgt je voor extra comfort waarvan je nog jarenlang plezier zult hebben. De term ‘levensloopbestendig sanitair’ is gericht op de toekomst. Het is sanitair dat als het ware meegroeit met jou als bewoner, en je voorziet van gemakken die het lichaam ontzien. Zeker bij mensen van 60 jaar en ouder adviseren wij om aan een dergelijke badkamer te denken.

Een levensloopbestendige badkamer houdt niets meer en niets minder in dan een badkamer die geschikt is voor bewoning in iedere levensfase. Ook kan desgewenst in de bouw rekening worden gehouden met eventueel toekomstige fysieke handicaps of chronische ziekten van bewoners.

Wat is een levensloopbestendige badkamer precies? - Bano Zorgbadkamers

Levensloopbestendige badkamer van Bano Zorgbadkamers

Levensloopbestendige badkamer kun je stap voor stap aanpassen

Op een gegeven moment ben je op een leeftijd gekomen waarbij je na moet gaan denken over een badkamer die gericht is op de toekomst. Voorzien van extra veiligheid en comfort. Dat is een levensloopbestendige badkamer. Misschien wil je er op dit moment nog helemaal niet bij stil staan of wil je niet direct de gehele badkamer aanpassen. Het badkamerconcept van Bano kun je ook stapsgewijs aanpassen (modulair). Zo kun je bijvoorbeeld beginnen bij alleen een sta-op toilet of een aangepaste douche. Uiteraard is elke situatie anders en denken wij graag mee om een professioneel advies te geven. De video hieronder geeft een korte uitleg hoe een badkamer stap voor stap levensloopbestendig te maken.

Een aangepaste badkamer geeft je meer tijd voor je zelf

De badkamer is de plaats in huis waar je even de tijd kunt nemen voor jezelf. En dit moet natuurlijk geen inspannende bezigheid zijn. Om jezelf zo min mogelijk te belasten is het van belang om een aangepaste badkamer te hebben die comfortabel en ergonomisch is. Belangrijk is dat de badkamerelementen op de juiste plaats worden aangebracht met voldoende ruimte om jezelf te kunnen verplaatsen. Uiteraard moeten de elementen makkelijk en veilig te gebruiken zijn. De ergonomische badkamer van Bano straalt tevens comfort uit.

Badkamer hulpmiddelen van Bano

Met het doordachte badkamer hulpmiddelen van Bano zorgbadkamers is het mogelijkheid om aanpassingen te doen die het leven aannemelijker maakt en waardoor de privacy en zelfstandigheid behouden wordt. Dit alles betekent overigens zeker niet dat de badkamer optisch minder fraai of ziekenhuis-achtig aan zal doen. Het Bano Badkamerconcept is er speciaal voor mensen die een fysieke handicap of beperking hebben. Na vijf jaar onderzoek en studie is deze aangepaste badkamer gecreëerd. Nog steeds wordt het doorontwikkeld na advies van verzorgend personeel en de gebruikers. Dit maakt Bano zorgbadkamers de badkamerleverancier voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook de werkomgeving van het zorgpersoneel wordt aanzienlijk verbeterd.

Flexibele badkamer

Een (luxe) badkamer die flexibele mogelijkheden kan bieden voor diverse gebruikers, levert een bijdrage aan zowel waarde als gebruikscomfort. Een Bano badkamer combineert deze eigenschappen en kan bovendien al worden geplaatst op 4m2. Geen ongebruikelijke omvang in de meeste moderne woningen. Dankzij het (Scandinavische) design oogt deze badkamer niet als een ‘wasruimte die medisch is ingericht’. De prachtige ontwerpen, het kleurgebruik en de tijdloze vormgeving maken deze zorgbadkamer tot een fraaie en waardevolle gebruiksruimte. Het gebruiksgemak wordt op een stijlvolle manier gecombineerd met het woongemak. Schoonmaken is, dankzij een vrije vloer, veel eenvoudiger. Deze argumenten gelden uiteraard ook voor badkamers op afdelingen van een zorgcomplex, waar ‘huiselijk comfort’ gewoon thuis hoort.

Bijzondere kenmerken Bano Badkamer

Bijzondere kenmerken zijn het sta-op toilet (opsta toilet), de in hoogte verstelbare zorg-wastafel en het in hoogte verstelbare douchezitje (veel beter dan een douchestoel).  Bij het concept blijft er meer vloerruimte over. Dit komt omdat de producten aan de muur gemonteerd zijn. Dit zorgt voor genoeg ruimte voor eventuele hulpmiddelen. Bijkomend voordeel is dat het mee helpt om de hygiëne op een zo hoog mogelijk niveau te houden.

Levensloopbestendige badkamers met een perfecte sfeer

Senioren of mensen met een functionele beperking willen uiteraard zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Uiteraard gaat dit gepaard met de voor hun broodnodige hulpmiddelen. Echter willen ze natuurlijk niet dat de hulpmiddelen er voor zorgen dat er geen sfeer meer is in huis. Neem nou de badkamer, vaak wordt de vergissing gemaakt dat een levensloopbestendige badkamer niet sfeervol kan zijn.. foute gedachte dus!
Want ook aangepaste badkamers kunnen er sfeervol uitzien, zie bijvoorbeeld het toegevoegde ontwerp. Ook Architectenbureaus, woningstichtingen, particulieren en bijvoorbeeld zorginstellingen weten dat de senioren badkamer van Bano juist wel heel sfeervol gemaakt kan worden, en tegelijkertijd zijn functionaliteit behoudt!

Senioren badkamer ontwerpen - Bano Zorgbadkamers

Levensloopbestendige badkamer met een perfecte sfeer – Bano Zorgbadkamers

Wat is een levenbestendige woning?

De term levensloopbestendig wonen wordt steeds vaker gebruikt. De term gaat over een woning die het mogelijk maakt om ook op je oude dag in te wonen.  Deze woning is te allen tijden veilig, comfortabel en toegankelijk. Het principe van levensbestendig wonen is dat je op zo’n manier het huis bouwt of verbouwt dat de woning zich aanpast aan veranderende leefomstandigheden. Er worden daarom altijd specifieke voorzieningen aangebracht in de woning.

Het doel van levensbestendig wonen

Het doel van levensbestendig wonen

Wat is levensloopbestendig wonen precies?

Iedereen probeert zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Sinds 1 januari 2015 geldt dit ook voor onze senioren die dit bijna niet meer kunnen. Maar wat houdt levensloopbestendig wonen in? Dit kan een verbouwing van uw huis betekenen of dat er een aantal kleine aanpassingen gedaan moeten worden om het wonen gemakkelijker te maken.  Deze manier van bouwen of verbouwen zorgt ervoor dat, ook al krijg je te maken met een handicap, dat je zo lang mogelijk kunt genieten van het thuis wonen. Een levensbestendige woning is comfortabel, veilig en toegankelijk. Ook zijn de principes van het bouwen van een levensbestendige woning nuttig voor mensen die hun huis willen verbouwen om iemand thuis te verzorgen Levensloopbestendig wonen gaat dus over een woning die het mogelijk maakt om ook op je oude dag in te wonen.

Voorbeelden van aanpassingen zijn:

De ontwikkeling van levensloopbestendig wonen

Er zijn veel verschillende eigenschappen die het woongenot en gemak bevorderen en bovendien de waarde van het onroerend goed op de lange termijn bepalen. Het ontwikkelen en ontwerpen van levensloopbestendige woonbestemmingen wordt steeds belangrijker. De ruimtelijke indeling in de ontwerpfase is mede bepalend voor de waarde op termijn. Denk bijvoorbeeld aan de breedte van deuropeningen en gangen of een trap waar een traplift makkelijk te installeren is. En natuurlijk de inrichting van de keuken en sanitaire ruimtes. Comfort eisen van de toekomstige gebruikers (en/of bewoners) zijn daarbij maatgevend. Waarom dan niet één stap verder en zorgen dat de badkamer direct geschikt is voor mensen met en zonder lichamelijke beperking? Uiteraard zonder concessies te doen aan de luxe uitstraling. Met een badkamer waar iedere gebruiker van kan genieten.

Levensloopbestendig of seniorenwoning?

Er zijn twee keuzes die er over het algemeen gemaakt worden. Voor iedereen ligt de keuze anders: ga je verhuizen naar een seniorenflat, verpleeghuis of aanleunwoning? Of pas je je huidige woning aan?  Voordelen van je huidige woning levensloop bestendig maken zijn natuurlijk dat je jarenlang in je eigen huis geïnvesteerd heb, dat je de buurt goed kent en dat je er waarschijnlijk beschikt over een breed sociaal netwerk.

Veiligheid en toegankelijkheid in senioren woning

In een seniorenwoning kun je rekenen op veiligheid en toegankelijkheid. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om langer in hun huidige woning te blijven wonen. Dit mede door de nieuwe wetgeving die er is sinds januari 2015.  Woningen die het mogelijk maken om er zo lang mogelijk in te blijven wonen, worden ook wel levensloopwoningen of levensloopgeschikt genoemd. Maar of je het nu zo noemt, of ‘levensloopbestendige woning’, feit is dat deze vorm van wonen bezig is aan een sterke opmars in Nederland. Een levensloopbestendige badkamer in een huis is daarbij uiteraard zeer gewenst.

Architektonische uitdaging: levensloopbestendig ontwerpen.

Aan de (her)ontwikkeling van onroerend goed met een woonbestemming, worden steeds meer eisen gesteld. Belangrijk aspect is de duurzame waarde, gecombineerd met een zo hoog mogelijk woongenot. De mogelijkheid om zo lang mogelijk zelfstandig in die woning te wonen hoort daar bij. Een levensbestendige badkamer met ‘wellness’ voor alle gebruikers als uitgangspunt, biedt meerwaarde. Zowel aan de gebruikswaarde als aan de waarde in het economisch verkeer.

Levensloopbestendig ontwerpen wordt steeds belangrijker

Er zijn veel eigenschappen die het woongenot bevorderen en bovendien de waarde van het onroerend goed op lange termijn bepalen. Levensloopbestendig ontwikkelen en ontwerpen wordt steeds belangrijker. De ruimtelijke indeling in de ontwerpfase is mede bepalend voor de waarde op termijn. De breedte van gangen en deuren. Een trap waar een traplift makkelijk te installeren is. En natuurlijk de inrichting van de keuken en de sanitaire ruimtes. Comforteisen van de toekomstige bewoners en gebruikers zijn daarbij maatgevend. Waarom dan niet één stap verder en zorgen dat de badkamer direct geschikt is voor mensen met en zonder lichamelijke beperking. Zonder concessies te doen aan de luxe uitstraling. Met een badkamer waar iedere gebruiker kan genieten.

Badkamer met mogelijkheden

Een levensloopbestendige badkamer die flexibele mogelijkheden biedt voor diverse gebruikers, levert daarmee een bijdrage aan zowel waarde als gebruikscomfort. Een Bano badkamer combineert deze eigenschappen. En kan al op 4m2 worden geplaatst. Geen ongebruikelijke omvang in de meeste moderne woningen. Dankzij het Scandinavisch design oogt deze badkamer niet als ‘medisch ingerichte wasruimte’. De fraaie ontwerpen, het kleurgebruik en de tijdloze vormgeving maken deze badkamer tot een fraaie en waardevolle en gebruiksruimte. Het gebruiksgemak wordt op stijlvolle manier gecombineerd met woongemak. Schoonmaken is, dankzij de vrije vloer, een stuk eenvoudiger. Deze argumenten gelden overigens ook voor badkamers op afdelingen van een zorgcomplex, waar ‘huiselijk comfort’ gewoon thuis hoort.

Architektonische uitdaging- levensloopbestendig ontwerpen.

Kostenbesparing

De wens en het beleid om langer zelfstandig te kunnen wonen kunnen dankzij een Bano Badkamer al tijdens de ontwerpfase kostenbesparingen op termijn betekenen. Bijvoorbeeld: Bij een tijdelijk lichamelijk ongemak biedt een dergelijke badkamer alle voordelen van de flexibele badkamerelementen. Ook voor kinderen kan de flexibele hoogte-instelling en het grotere bedieningsgemak dat daardoor ontstaat, van groot belang zijn. Maar ook tijdelijk ongemak zoals een sportblessure of bijvoorbeeld een gebroken been, levert minder badkamerproblemen op.

Ook belangrijk voor de mantelzorger

Denk ook aan de maatregelen die nodig zijn als in een gezin mantelzorg een rol speelt. Bijvoorbeeld voor een van de gezinsleden of een inwonende (groot)ouder. In dat geval kunnen alle features worden gebruikt om toch comfortabel van de badkamer gebruik te maken. Voor alle daar wonende leden van het gezin. Hulp aan huis is vaak niet ruimschoots voor handen. De flexibele badkamerelementen maken veilig, zelfstandig gebruik mogelijk. En voor gezinnen met een gezinslid met een beperking, blijft de Bano badkamer voor alle andere leden van het gezin comfortabel en luxe.


De oplossing voor projectontwikkelaars

Vandaag de dag moeten de meeste projectontwikkelaars het niet alleen van de pure nieuwbouw hebben, maar is herbestemming een nieuwe trend. Door economische en natuurlijk de maatschappelijke ontwikkelingen is er een flinks verschuiving gaande. Deze verschuiving is gaande in de inrichting van het binnenstedelijk gebied. Door leegstand dienen er volop kansen voor herbestemming van panden aan. En doordat de verzorgingshuizen sluiten, schieten de kleinschalige zorgcomplexen uit de grond.

Projectontwikkelaars werken op sanitair gebied daarom het liefst samen met Bano BeneluxMakelaars en woningcorporaties

Naast deze kansen zijn er echter ook risico’s: als projecten niet goed of snel genoeg worden uitgevoerd, dan is het beoogde rendement zo vervlogen. Veel projectontwikkelaars werken op sanitair gebied daarom het liefst samen met Bano Benelux. Want we hebben veel eigen capaciteit, dus kunnen snel aan de slag. En bovendien bieden we geïntegreerde badkameroplossingen, welke veilig en functioneel zijn. En waarmee veel geld bespaard mee kan worden!
Oplossing voor projectontwikkelaars

Woningcorporaties en makelaars

Het kwartje is aan het vallen: woningcorporaties en makelaars hebben ‘de senior’ ontdekt als een woonconsument die naast goede zorg ook de juiste hulpmiddelen willen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

Vijftigers van nu krijg je het bejaardenhuis niet in

De vijftigers van nu krijg je het bejaardenhuis niet in. Voor slechts 11 procent van de babyboom-generatie is het verzorgingshuis een optie. En gelijk hebben ze, want de meeste mensen willen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het huidige kabinetsbeleid is er opgericht om dit mogelijk te maken, juist ook als de mensen ouder worden en zorg en ondersteuning nodig hebben door bijvoorbeeld functionele hulpmiddelen. Dit betekent dat bewoners een actievere houding moeten aannemen, maar dat gemeenten en professionele organisaties als woningcorporaties en makelaars een meer faciliterende! De gemeente krijg in toenemende maten de rol van regisseur, welke wordt versterkt door de decentralisaties. Woningcorporaties, makelaars, zorgaanbieders, zorgkantoren en organisaties die goede hulpmiddelen aanbieden, zullen meer dan voorheen met elkaar overleggen over vraag en aanbod op het terrein van wonen en zorg.

Voorzorgsmaatregelen bij nieuwbouw of renovatie

Er moet worden gedacht aan voorzorgsmaatregelen bij nieuwbouw of renovatie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan alvast de juiste aansluitingen te installeren in de badkamer. Dit omdat het vaak voorkomt dat ouderen nog alles zelf kunnen doen wanneer ze het huis kopen, maar naar mate ze ouder worden steeds afhankelijker worden van goede hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een in elektrisch in hoogte verstelbaar toilet van Bano, wanneer de juiste aansluitingen er al zitten, heb je het oude toilet binnen 2 uur al vervangen voor een nieuw elektrisch in hoogte verstelbaar toilet.

Nog veel winst te behalen voor woningcorporaties en makelaars

Bovendien is er nog veel winst te halen voor woningcorporaties en makelaars. Veel kantoren staan momenteel leeg. Maar ook cultureel erfgoed, zoals kerken en kloosters, dreigt voor toekomstige generaties verloren te gaan omdat er (nog) geen nieuwe bestemming voor is. Veel van dit vastgoed zou een duurzame herbestemming kunnen krijgen door het geschikt te maken voor zorg. Dat kan betrekkelijk snel en eenvoudig met een aantal aanpassingen (zoals bijvoorbeeld een traplift of een aangepaste badkamer) worden gerealiseerd. Het pand blijft dan behouden, het wordt onderhouden en leegstand en sloop worden voorkomen.

Goed beeld in leegstand

Makelaars en woningcorporaties hebben een goed beeld van de leegstand en weten welke panden in aanmerking zouden komen voor het realiseren van een woonzorg. Juist omdat een wooneenheid volgens de nieuwe wetgeving uit vijf of meer bewoners moet bestaan, zijn de grotere panden bij uitstek geschikt als basis voor kleinschalige woonvormen.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Verhaal
Door

Verhaal

op 25 Jun 2018

Kunt u ook een offerte maken wil graag renovatie oude badkamer een inloop douche

Dennis
Door

Dennis

op 06 Sep 2018

Dag Wim, We hebben een offerte naar u toegestuurd. Laat ons weten wat je er van vindt :) ! Groeten, Dennis Team Bano Zorgbadkamers

Dennis
Door

Dennis

op 06 Sep 2018

Beste Wim, De offerte heeft u als het goed is in uw mailbox gehad. Met vriendelijke groeten, Dennis Team Bano Zorgbadkamers

Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen