aangepaste badkamer van Bano

Aangepaste badkamer voor senioren en zorginstellingen

De aangepaste badkamer van Bano is er voor ouderen, senioren en mensen met een beperking. We hebben verschillende benamingen voor de aangepaste badkamer.


We noemen het ook wel de Bano zorgbadkamer, een mindervalide badkamer (miva badkamer), een gehandicaptenbadkamer, een senioren badkamer of een badkamer voor ouderen.

Aangepaste badkamer: belangrijke informatie uitgelicht

aangepaste badkamer van Bano

Wat is een aangepaste badkamer precies?

Lees hier wat een aangepaste badkamer precies is.

Lees verder
aangepaste badkamer van Bano zorgbadkamers

Het nut van een aangepaste badkamer

Uitleg over het nut van een aangepaste badkamer.
Lees verder
foto van de aangepaste badkamer van Bano

Is een WMO vergoeding mogelijk?

De mogelijkheden wat betreft vergoedingen.

Lees verder
Afbeelding van de aangepaste badkamer

Maatvoering van een aangepaste badkamer

Lees hier meer over de inrichting en maatvoering.
Lees verder
Aangepaste badkamer een verademing voor zorgpersoneel

Van ontwerp naar eindresultaat.

Bekijk hier alles over subsidies en vergoedingen van een miva toilet.
Lees verder
Aangepaste badkamer past zich aan de gebruiker

Aangepaste badkamer (ouderen) kopen

Advies over een aangepaste badkamer nodig? Lees meer.

Lees verder
Wat is een aangepaste badkamer

Wat is een aangepaste badkamer?

Een aangepaste badkamer is een badkamer dat veilig en toekomstbestendig wordt gemaakt door het toepassen van hulpmiddelen. Omdat een badkamer die niet aangepast is een zeer gevaarlijke ruimte kan zijn, is het belangrijk om de veiligheid binnen deze ruimte te optimaliseren.


Dit kun je doen door speciale hulpmiddelen voor in de badkamer aan te schaffen. De aangepaste badkamer hulpmiddelen van Bano kunnen worden toegepast in alle zorginstellingen (zorgorganisaties) zoals woonzorgcomplexen, woonzorgcentra, zorghotels, serviceflats, residenties, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en uiteraard particulieren (consumenten). 

Aangepaste badkamer ouderen

 Is een aangepaste badkamer hetzelfde als een gehandicapten badkamer (aangepaste badkamer gehandicapten) of senioren badkamer (aangepaste badkamer ouderen) ?

In veel gevallen wordt een aangepaste badkamer alleen maar geassocieerd met gehandicapte mensen die bijna niets meer kunnen of met senioren (ouderen). Dit is niet geheel terecht. 


Aangepast sanitair kan ook een verademing zijn voor zowel jong als oud. Denk bijvoorbeeld aan mensen met chronische rugproblemen of andere alledaagse voorkomende klachten (of een lichte beperking). Het handige aan de aangepaste badkamer van Bano is dat het overal toepasbaar is en voor iedereen een verademing is. Aangepast sanitair maakt het leven in de badkamer (en toilet) een stuk fijner.


De badkamer hulpmiddelen van Bano zijn bijna niet van modern sanitair te onderscheiden. Het Scandinavische design straalt comfort en luxe uit.

aangepaste badkamer rolstoel

Aangepaste badkamer rolstoel

Een aangepaste badkamer rolstoel biedt uitkomst. Waar onze (groot)ouders vroeg nog één keer per week een douche namen, staan wij nu (bijna) elke dag onder de douche. Voor mensen in een rolstoel is het niet zo makkelijk om snel even onder de douche te springen.


En naar het toilet gaan kost ook meer moeite. Een rolstoeltoegankelijke badkamer is daarom een vereiste! Het biedt niet alleen een makkelijkere entree van de badkamer, maar het geeft meer comfort en vergoot de zelfredzaamheid! De Bano badkamer is zeer rolstoelvriendelijk.

"Ongelukken in de badkamer kunnen vaak voorkomen worden door een aangepaste badkamer te installeren'

Het nut van een aangepaste badkamer

Het nut van een aangepaste badkamer? Dat is het voorkomen van ongelukken. Wanneer je wat ouder wordt of last heb van een beperking is het fijn dat je kunt ontspannen in de badkamer. Hiervoor is een aangepaste badkamer een uitkomst.

Vallende ouderen in de badkamer

Vallende ouderen in de badkamer is een groot probleem

De ernst van het probleem is het vallen van ouderen in de badkamer. Dit blijkt uit het grote aantal spoedeisende hulpbehandelingen, het hoge aandeel opnamen, de hoge kosten en het grote aantal doden.


Vooral in de leeftijd vanaf 75 jaar. Het opnamepercentage en de kosten van vallen in sanitaire ruimten bij senioren ligt hoger dan bij vallen over het algemeen bij senioren. 


Van de 36.000 mensen die in huis ten val zijn gekomen is ten minste één op de tien mensen in de badkamer, douche of toilet gevallen. Een aangepaste badkamer kan veel van deze ongelukken voorkomen.

Ongelukken in de badkamer, douche en toilet gebeuren heel vaak

De aantallen kunnen een onderschatting zijn, omdat de locatie vaak niet bekend is. Badkamer, douche en toilet staan op de tweede en derde plaats als het gaat om het risico op een valongeval in huis. 


Een kwart van de slachtoffers is uitgegleden in badkamer/douche of toilet. Omdat het aantal ouderen de komende jaren sterk toeneemt, is de verwachting dat het aantal valongevallen en daarmee het aantal letsels zal stijgen. Van ziekenhuisopnamen en doden van 55 jaar en ouder is driekwart van de slachtoffers van een val in een sanitaire ruimte een vrouw. Bij ouderen neemt de kans op letsel sterk toe met de leeftijd.

Hoe ontstaan letsels in de badkamer?

Voor zover de specifieke toedracht van de val bekend is, gaat het vaak om uitglijden. Eén op de tien ouderen die valt in een sanitaire ruimte en behandeld wordt op een SEH-afdeling is gevallen door ziekte of onwel worden.


De aard van een vaak voorkomend ernstig letsel dat voortvloeit uit een val bij een oudere is een heupfractuur. Ook polsfracturen komen regelmatig voor. De directe medische kosten van letsel door een val in een sanitaire ruimte bij ouderen waarvoor het slachtoffer op een SEH-afdeling is behandeld of in het ziekenhuis is opgenomen zijn per ongeval gemiddeld hoger dan de kosten van een valongeval in het algemeen bij ouderen.


De jaarlijkse totale directe medische kosten van een val in een sanitaire ruimte bij 55-plussers bedragen naar schatting 38 miljoen euro. Dit is geen informatie waar we vrolijk van worden, wel om bewust bij stil te staan. 

Badkamer verbouwen?

Richt de badkamer in met douche hulpmiddelen! Het nut van een aangepaste badkamer is als het goed is nu wel duidelijk. Wees de toekomst voor en kijk eens naar de badkamer hulpmiddelen van Bano.


Deze zijn duurzaam en uitgetest met het oog op de mogelijkheid om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Want dat is wat we allemaal graag willen, toch?

"Veel ongevallen hadden voorkomen kunnen worden door een bewuste inrichting van de sanitaire ruimten"

Aanpassingen in de badkamer verbeteren de kwaliteit van leven

Aanpassingen in de badkamer verbeteren de kwaliteit van leven . Wij zijn ervan overtuigd dat door gebruik te maken van de aangepaste badkamer van Bano de kwaliteit van leven aanzienlijk beter wordt. En wel om de volgende redenen:

Aangepaste badkamer zorgt voor betere werkomstandigheden voor zorgpersoneel

Betere werkomgeving voor verplegend personeel door goede badkamer hulpmiddelen

Verbetering van kwaliteit van leven is voor Bano belangrijk. Verzorgers staan dagelijks in de frontlinie om de bewoner goed te verzorgen, de werkdruk is hoog en de hedendaagse patiënt vraagt veel aandacht.


Deze situatie heeft vaak gevolgen voor het belasten van de rug en schouders. De Bano badkamer is Arbo deskundig goed gekeurd. Wij vinden het belangrijk, dat de gebruiker zich veilig voelt in de badkamer en zelfstandig leert functioneren of langer kan functioneren in de badkamer, terwijl de verzorgers in ziekenhuizen, zorginstellingen of bij de mensen thuis in fysiek opzicht minder belast worden.


De Bano badkamer zorgt voor een betere werkomgeving voor verplegend personeel.

In hoogte verstelbare en hygiënische badkamer hulpmiddelen

Onze componenten zijn allemaal hangend en in hoogte verstelbaar.  Zo hebben we bijvoorbeeld een sta-op toilet en draaibaar toilet. Ze zijn efficiënt bij het gebruik bij extra hulpmiddelen zoals tilliften of douchebrancards.


Een rolstoelgebruiker kan in het Bano concept volledig onder de wastafel rijden, zonder zich te stoten aan een sifon. Je kunt wel stellen dat de badkamer zeer rolstoeltoegankelijk is. De leidingen worden verwerkt aan de muur. De in hoogte verstelbare wastafel moet wel op de juiste hoogte zijn afgesteld.


Op de wastafel kunnen persoonlijke spulletjes worden geplaatst. In de wasbak is een soort afvoerbakje ontworpen, waardoor je als patiënt niet meer nat wordt tijdens het tanden poetsen. Tevens kun je als verzorger de patiënt bijstaan, want er is genoeg ruimte naast de kast.

Milieuvriendelijk badkamer hulpmiddelen

Alle producten zijn behandeld met een milieuvriendelijke en antibacteriële vernislaag. Dit vergemakkelijkt en versnelt het schoonmaken van de badkamer. Bano gebruikt geen plastic, wat direct terug te vinden is in het opklapbare douchezitje en de wandbeugels.
Het douchezitje is gemaakt van aluminium, waar een speciale ‘foam’ over is gegoten die de temperatuur van de badkamer absorbeert. De patiënt zal nooit schrikken van een koud zitje. Bij het nat worden van de billen en benen plakken deze niets vast aan het zitje, wat altijd pijnlijk is bij een plastic douchezitje.
Patiënten die lijden aan dementie vinden het douchen vaak verschrikkelijk, omdat men bang is voor het koude plastic douchezitje.
Vergoeding hulpmiddelen ouderen 2022 - ebook

Is een Wmo vergoeding mogelijk (aangepaste badkamer wmo) ?

Vanuit de gemeente is het in principe mogelijk om een vergoeding te krijgen voor badkamer aanpassingen. Uiteraard moet er wel geconstateerd worden dat het noodzakelijk is.


De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking worden ondersteunt. Mensen met een handicap of ouderen (senioren) kunnen bijvoorbeeld huishoudelijke hulp krijgen of een rolstoel. Dankzij deze wet kunnen deze mensen zolang mogelijk zelfstandig wonen en mee blijven participeren in de maatschappij.


Let op: per gemeente is het verschillend. Ons advies is om een brochure van onze badkamer producten aan te vragen of uit te printen. Neem deze mee naar het Wmo-loket van de betreffende gemeente.


Meer informatie over vergoedingen van de WMO? Download het e-book 'Zo krijg je hulpmiddelen vergoed'.

Maatvoering van een aangepaste badkamer (aangepaste badkamer afmetingen)

De maatvoering van een aangepaste badkamer is van levensbelang. Natuurlijk is een ruimere badkamer voor de meeste mensen erg fijn, maar wanneer je in een rolstoel zit is een ruimere badkamer een vereiste. Een rolstoelvriendelijke douchecabine of doucheruimte moet minimaal 2 bij 2 meter zijn .


Vanaf deze ruimte is het mogelijk om met goede badkamer hulpmiddelen een optimale functionaliteit te garanderen. Er moet ook goed nagedacht worden over de draaicirkel in de badkamer, zodat de draai met een rolstoel, rollator of andere hulpmiddelen makkelijk gemaakt kunnen worden. Let er op dat de draaicirkel altijd minimaal 1.5 meter moet zijn.

Deurbreedte, deurhoogte en drempel hoogte van groot belang

De mindervalide badkamer moet uiteraard ook toegankelijk zijn bij binnenkomst. In de meeste woningen is de deurbreedte 80 centimeter. Dat is eigenlijk veel te krap voor een rolstoelgebruiker. Het risico om vast te blijven zitten of om ergens tegen aan te stoten is dan ook erg groot.


Bovendien is het niet mogelijk om een draai te maken. Zorg er dus voor dat een deuropening minimaal 85 centimeter is (hiervoor zijn uiteraard bijpassende deurposten en deuren te verkrijgen). Bij nieuwbouw van zorgwoningen of zorginstellingen wordt er uitgegaan van een deurbreedte 90 centimeter en deurhoogte 2.30 meter.


Let op: laat de deur van de badkamer altijd naar buiten openen! Mocht iemand achter de deur vallen kan iemand hem of haar niet helpen met een deur die naar binnen opendraait. In sommige gevallen is het ook handig om een schuifdeur te plaatsen. 

Gemiddelde afmetingen aangepaste badkamer

De gemiddelde afmetingen in de badkamer (voor de zorg) variëren. De meest voorkomende sanitaire ruimten zijn hieronder weergegeven (invalide badkamer afmetingen / miva badkamer afmetingen). Mocht de badkamer in de bestaande badkamer te klein zijn voor aanpassingen, kun je er voor kiezen om:


  • Een deel van de aangrenzende slaapkamer bij de badkamer te betrekken.
  • Een slaapkamer verbouwen tot badkamer
  • Of in de huidige ruimte een draaibaar toilet te plaatsen, waardoor er in een kleine ruimte een veilige badkamer gerealiseerd kan worden.
Gemiddelde afmetingen aangepaste badkamer

Let op de vloer (vloer antislip maken)

Een vloer mag uiteraard geen aanleiding geven om te struikelen of uit te glijden. De vloer moet dan ook zo vlak mogelijk zijn. Dit betekent dat er eigenlijk geen drempels of opstapjes mogen zijn. Hierover kan gestruikeld worden en bovendien wordt door een drempel het lopen met een rollator moeilijk gemaakt.


Mocht het toch zo zijn dat er een drempel nodig is in badkamer, dan is het zeer wenselijk om de drempel zo laag mogelijk te houden. Daarnaast moet de vloer worden voorzien van antislip. Hulp nodig bij een gladde vloer? Wij staan voor je klaar.

Wat is een miva toilet alarm?

Met een miva toilet alarm kan een bezoeker een noodoproep activeren door bijvoorbeeld aan een koord te trekken of door het indrukken van een knop. Wanneer er iemand op een miva toilet onverhoopt in gevaar is, dan moeten zij op ieder moment alarm kunnen slaan.


De knop of het intrekken van een koort activeert in de meeste gevallen een zoemer, een lamp of balie-unit. Een alarm invalidentoilet wordt veelal toegepast in verpleeghuizen, zorgorganisaties, hotels, kantoren, scholen, warenhuizen, sportcomplexen, artsenpraktijken, theaters en andere publieke gebouwen.

"De aangepaste badkamer van Bano biedt een uitkomst voor ouderen en gehandicapten"

 Veilig en comfortabel douchen in een aangepaste badkamer

Veilig en comfortabel douchen in een aangepaste badkamer is mogelijk dankzij de Bano badkamer hulpmiddelen. Wij zijn continu bezig met het doorontwikkelen van onze producten. Hiervoor vragen wij feedback van consumenten en hun verzorgers. 


Bano Badkamers is dé leverancier voor mensen met speciale behoeften die een mooie badkamer met extra functionaliteiten zoeken.

Onafhankelijk en zelfredzaam in je eigen huis

Een Bano badkamer is van alle gemakken voorzien. Dankzij deze oplossingen word je (deels) ontzorgd, dat betekent dat je minder hulp van anderen nodig hebt tijdens de persoonlijke verzorging. Zo krijg je de regie over je leven (deels) terug.


Denk hierbij aan onze toilet hulpmiddelen, wastafel hulpmiddelen en douche hulpmiddelen

Veilig en comfortabel douchen? Maak een afspraak

Alle badkameroplossingen kunnen geplaatst worden in kleine ruimtes, dus ook bij thuis. Je kunt voor een compleet nieuwe badkamer kiezen, of bijvoorbeeld alleen een nieuw opsta toilet. Onderdelen bijbestellen is altijd mogelijk. We denken graag met je mee en helpen je de juiste keuze te maken.

De samenwerking tussen de Universiteit van Bergen en Bano heeft geresulteerd in een reeks badkamer hulpmiddelen die zowel innovatief als gemakkelijk door iedereen te gebruiken zijn.

Badkamer aanpassen? Kies voor de hulpmiddelen van Bano Benelux

Badkamer aanpassen? Deze badkamer hulpmiddelen zijn het resultaat van 5 jaar research

Badkamer aanpassen? De badkamer hulpmiddelen van Bano Zorgbadkamers zijn het resultaat van meer dan 5 jaar research en studie. De aangepaste badkamer is een compleet badkamerconcept.


Het concept is constant in beweging en wordt steeds verder ontwikkeld na advies van gebruikers en verzorgend personeel. De kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen wordt door toepassing van deze badkamer aanzienlijk vergroot. Terwijl de werkzaamheden van de (eventuele) verpleegkundige wordt verlicht. Dit is de perfecte badkamer voor mensen met een lichamelijke beperking en voor het zorgpersoneel. 

Ongeëvenaarde hulpmiddelen voor in de badkamer

De badhulpmiddelen onderscheiden zich door de elektrisch in hoogte verstelbare wastafel en het in hoogte verstelbare douchezitje. Uiteraard moeten we het elektrisch in hoogte verstelbaar toilet niet vergeten. We noemen het ook wel een sta-op toilet, omdat dit het opstaan van het toilet heel makkelijk maakt. Daarnaast hebben we sinds begin 2022 een wereldwijde revolutie in huis: het draaibare toilet (zie video).


De doordachte producten worden altijd aan de muur bevestigd. Dat is niet voor niets. Zo blijft er meer vloerruimte over, zodat er genoeg ruimte is voor extra hulpmiddelen. Uiteraard helpt dit ook mee om de hygiëne op een zo hoog mogelijk niveau te houden. We spreken ook van een hygiënische badkamer.

Veel beter ga je het niet vinden. 

Levensloopbestendige badkamer

Warme uitstraling gecombineerd met functionaliteit.

De levensloopbestendige badkamer heeft ondanks zijn functionaliteit een warme uitstraling. Dit ondersteunt de huiselijke sfeer. De herkenbaarheid van toilet en wastafel wordt bereikt door doordachte kleuraccenten.


Wij bieden maar liefst een garantie van 5 jaar op de zorgbadkamer en een levensbestendigheid van 20 tot 25 jaar. Bij het juist toepassen van het concept kan het een flinke besparing opleveren. 

Nog meer voordelen van de aangepaste badkamer van Bano

Aangepaste badkamers voor alle leeftijden

Aangepaste badkamers voor alle leeftijden

Bano heeft aangepaste badkamers voor alle leeftijden. De Bano badkamer is niet alleen zeer functioneel, maar ook stijlvol en prachtig ontworpen.


Een gezinsbadkamer wordt door veel verschillende mensen gebruikt met elk hun eigen behoeften: de Bano badkamer houdt daar rekening mee.

De badkamer van Bano Benelux heeft een Universeel ontwerp

Een belangrijk doel van het universele ontwerp is dat alle gebruikers de vormgeving aantrekkelijk vinden. Dit is vooral belangrijk in particuliere huizen. Er moet gekeken worden naar de verschillende leeftijden en functionele mogelijkheden.


Dit om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar dagelijkse activiteiten zo onafhankelijk mogelijk kan uitvoeren. Dankzij het universele ontwerp ontstaan er badkamer producten en omgevingen die op zo’n manier zijn ontworpen dat iedereen ze zo eenvoudig mogelijk kan gebruiken.


Een ander belangrijk doel is een ontwerp dat voor alle gebruikers aantrekkelijk is. Bano houdt hier rekening mee.

Grijp de kans om je leven te leiden zoals je wilt!

Mensen zonder functionele beperkingen vergeten gemakkelijk dat sommige mensen moeite hebben om hun weg te vinden. Bovendien heeft niet iedereen dezelfde functionele motoriek, en is niet iedereen even mobiel. Iedereen loopt, ongeacht leeftijd, het risico van tijdelijke of blijvende fysieke veranderingen als gevolg van letsel of ziekte.


Gezondheidsproblemen kunnen het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals persoonlijke hygiëne in de badkamer, bemoeilijken. In een aangepaste fysieke omgeving krijgen gebruikers hun privéleven en zelfredzaamheid terug en voelen ze zich weer veilig.


Grijp de kans om je leven te leiden zoals je dat wilt. Bekijk de video voor een kleine rondleiding door de Bano zorgbadkamer.

Alle badkamer hulpmiddelen van Bano op een rij

De badkamer hulpmiddelen van Bano zorgen voor een goede kwaliteit van leven. Ouderen en mensen met een functiebeperking die zich zonder hulp in de badkamer kunnen redden hebben meer zelfvertrouwen, privacy en waardigheid. Bekijk hieronder een overzicht van de badkamer hulpmiddelen van Bano:


Wil je ergonomie in de badkamer en de zelfredzaamheid vergroten? Dan kies je voor de aangepaste badkamer van Bano Benelux. Lees hier onder hoe wij te werk gaan.

Van ontwerp aangepaste badkamer naar eindresultaat

Allereerst vragen wij altijd om foto’s te maken van de huidige badkamer met daarbij een maatschets. Vervolgens gaan wij kijken wat er in dezelfde ruimte mogelijk is en proberen dat zo inzichtelijk mogelijk te maken aan de hand van een indelingstekening van de aangepaste badkamer.


Aansluitend wordt er een professionele 3D-visualisatie meegeleverd om een goede impressie te krijgen van de toekomstige aangepaste badkamer met daarbij de prijsopgave. Bij een overeenkomst maken we in overleg een afspraak over de levering van onze badkamer hulpmiddelen. De door u gekozen installateur voorzien wij dan van de installatietekeningen.

Senioren badkamer ontwerpen - Maatschets

Huidige situatie badkamer

Allereerst vragen wij u om foto's te maken van de huidige badkamer met daarbij een maatschets (afmetingen senioren badkamer).

Senioren badkamer ontwerpen - Indelingstekening

Indelingstekening met hulpmiddelen badkamer senioren

Vervolgens kijken wij wat mogelijk is en maken dat voor u inzichtelijk door het maken van een indelingstekening van de senioren badkamer. Dit is geheel vrijblijvend.
Senioren badkamer ontwerpen - 3D ontwerp

3D-ontwerp met een badkamer voor senioren

Aansluitend krijgt u een professionele 3D-visualisatie om een goede impressie te krijgen van de toekomstige senioren badkamer met daarbij een prijsopgave.
Senioren badkamer ontwerpen - Eindresultaat

Prachtig Eindresultaat!

In overleg maken we een afspraak over de levering van onze badkamer hulpmiddelen. De door u gekozen installateur voorzien wij van de installatietekeningen.
Aangepaste badkamer ouderen kopen? Bano Benelux staat voor je klaar

Aangepaste badkamer ouderen kopen? Bano Benelux staat voor je klaar

De verzorgingshuizen zijn (bijna allemaal) verdwenen in Nederland en daardoor wordt het steeds belangrijker dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zoals op deze pagina uitgebreid vertelt moeten er wel aanpassingen gedaan worden om dit te realiseren.


De belangrijkste troef voor ouderen is het aanpassen van de badkamer. Bano Benelux is dé expert als het om aangepaste badkamers gaat. Benieuwd hoe wij werken of wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons op 0184-785353 of stuur een mail naar info@banobadkamers.nl