Kleine aanpassingen in huis zorgen voor minder verpleeghuisopnames
13 oktober 2016 
in Blogs

Kleine aanpassingen in huis zorgen voor minder verpleeghuisopnames

Kleine aanpassingen in huis zijn nodig om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. In de Verenigde Staten is er een onderzoek geweest, waarbij gedurende vier maanden een aantal personen toegang krijgen tot de hulp van een verpleegkundige, een vrijwilliger en een klusser. Om te zien of zij op die manier langer uit het verpleegtehuis kunnen blijven.

Aangetoond is dat kleine veranderingen in huis en in de dagelijkse routines van mensen kunnen resulteren in een langer, aangenaam en veilig verblijf thuis. En het mooie is: er is relatief weinig geld voor nodig. Gedurende het vier maanden durende onderzoek werden de deelnemers viermaal bezocht door een verpleegkundige. Deze keek bijvoorbeeld naar het medicijngebruik van de deelnemers. Soms worden alle dagelijkse pillen ineens ingenomen, met desoriëntatie en vermoeidheid als resultaat. De verpleegkundige besprak dit met de patiënt.

Opgesloten in eigen huis

Opgesloten zijn in het eigen huis, is een ander aspect dat onder de aandacht kwam. Vrijwilligers namen de deelnemers daarom mee naar hun kerk of bijvoorbeeld naar de bingo. Daarbij openbaarde zich direct het volgende probleem: de vrijwilligers zijn niet bevoegd de ouderen de trap af te helpen. Om de deelnemers hierbij te ondersteunen, zijn dus aanpassingen in huis noodzakelijk. Met betrekkelijk weinig investering kunnen de meest urgente aanpassingen worden doorgevoerd. Vooral de mogelijkheid om te baden en te koken blijken cruciaal. Veel te veel senioren nemen genoegen met een zogenaamd “kattenwasje. Hierbij staan zij voor de wastafel en wassen ze die delen van hun lichaam waar ze bij kunnen. Geen ideale situatie, die op termijn ook lichamelijke gevolgen kan hebben. Het aanbrengen van goede beugels, een veilige vloer en een stevig douchezitje kan het nemen van een douche al snel weer mogelijk maken. Ergonomische badkamer hulpmiddelen zoals die van Bano zorgbadkamers zijn hier perfect voor.

Aanpassingen in huis

In de keuken gaat het om simpele, maar effectieve aanpassingen als een magnetron en verlaagde bovenkastjes. In het toilet kan de wc-pot verhoogd worden, of zelfs een electronisch in hoogte verstelbaar toilet. Voor alle ondersteuning en aanpassingen geldt dat deze niet wordt aangeboden volgens een vaste menukaart. Er wordt per persoon gekeken wat er nodig is en daar wordt vervolgens naar gehandeld. De centrale vraag is: ‘wat wil iemand kunnen doen?’. Daarbij is een belangrijke vraag hoeveel functies in huis (baden, koken, slapen, traplopen) iemand niet meer kan gebruiken. Als je dat bijvoorbeeld weet terug te dringen van zeg vier naar twee, is een stap in de goede richting gezet.

Kleine aanpassingen in huis zouden er al voor kunnen zorgen dat minder verpleeghuisopnames plaatsvinden. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit daadwerkelijk zo is, maar de eerste resultaten zijn in elk geval goed. 

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef en ben een expert in badkamer hulpmiddelen en werkzaam voor Bano Benelux. Ik richt mij op senioren en mensen met een fysiek beperking. Ik streef er naar om zo compleet mogelijke artikelen te bieden met accurate informatie. Vanzelfsprekend sta ik klaar om al je vragen te beantwoorden :).
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen