Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen

Zoals we weten telt Nederland door de vergrijzing steeds meer 75-plussers. Deze doelgroep blijkt ook steeds langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Zo woonden ruim negen op de 10 ouderen begin 2018 nog altijd in hun eigen vertrouwde huis.

In Brabant veel senioren die zelfstandig thuis wonen

Het Brabants Dagblad schrijft dat in Brabant het percentage ook steeds hoger ligt en dat er steeds meer ouderen thuis blijven wonen. De gemeente Best spant in Brabant de kroon. 99,4 procent van de 75-plussers in die gemeente nog gewoon thuis woont. In het geval van de gemeente Best komt dat neer op 2380 personen. In het hele land ligt het gemiddelde op 92%. In de gemeente Vught wonen de minste 75-plussers thuis. Daar woont 13,6% in een verzorgings- of verpleeginstelling.

Toename van aantal ouderen is opvallend

Wat enorm opvalt in de regio Brabant is dat het aantal ouderen toeneemt, terwijl het percentage thuiswonende tussen 2017-2018 niet veel veranderd is. Dat betekent dus automatisch dat er steeds meer 75-plussers zijn, die langer zelfstandig thuis blijven wonen. Wanneer er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen kan dat in de toekomst problemen opleveren. Er moeten natuurlijk genoeg woningen beschikbaar zijn waar senioren kunnen verblijven. Dat is ook de reden dat minister de Jonge 340 miljoen euro gaat steken in thuiswonende ouderen. Fijn is dat de Minister ook de ouderen hierbij betrekt. Zo is hij onder andere in gesprek gegaan met de raad van ouderen (zie video).

Het is goed om niet over ouderen te praten, maar juist met ouderen te praten om samen met hen na te denken over de toekomst. – Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Door goede hulpmiddelen kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen

Je veilig voelen in je eigen huis is natuurlijk het allerbelangrijkst. Door goede hulpmiddelen te plaatsen in het het hele huis kun je ervoor zorgen dat de veiligheid gewaarborgd wordt. Een huis veiliger maken kan al bijvoorbeeld door een traplift te plaatsen of door goede badkamer hulpmiddelen aan te schaffen. Maar ook hulpmiddelen in de slaapkamer en huiskamer dragen bij aan de veiligheid. Om je op weg te helpen hebben wij de checklist ‘Huis veilig maken voor ouderen’ gemaakt. Speciaal voor ouderen en senioren. Je kunt deze gratis downloaden.

Checklist - Huis veilig maken voor ouderen

 

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen