8 adviezen voor een veilige én mooie badkamer

8 adviezen voor een veilige én mooie badkamer

Ben je wat ouder aan het worden en heb je plannen om je badkamer te gaan aanpassen? Dan is dit een zeer goed moment om na te gaan denken over veilige en mooie . We hebben 8 adviezen voor een veilige én mooie badkamer voor je op een rij gezet. Zodat je over 10 of 20 jaar ook nog lekker kunt genieten van de badkamer.

  1. Kies voor een inloopdouche
  2. Zeg nee tegen een badmat
  3. Besteed aandacht aan een gladde vloer
  4. Overweeg een opklapbaar douchezitje
  5. Laat ruimte vrij onder de wastafels
  6. Wanneer je badkamer hulpmiddelen aanschaft, zorg er dan voor dat alle hulpmiddelen op de juiste manier geplaatst zijn
  7. Een levensloopbestendige badkamer kun je makkelijk sfeervol maken
  8. Bekijk of er in je gemeente financiële regelingen zijn 

1. Kies voor een inloopdouche

Een douchebak komen we in nieuwe badkamers niet of nauwelijks meer tegen. En dat is natuurlijk niet voor niets. Douchebakken hebben meestal een hoge instap en dat kan verhoogd het valrisico aanzienlijk. Heb je op dit moment een badkamer met een verhoogde opstap of drempel? Dan is het een goede reden om toch je badkamer te gaan renoveren. Geen hoogte verschillen in de badkamer vermindert het risico op uitglijden of struikelen. Een inloopdouche is dus niet alleen een mooier gezicht, maar ook een stuk veiliger.

Kees Verhoef over de aangepaste badkamer van Bano 

2. Zeg nee tegen een badmat

Dat badmatten een badkamer mooier kunnen maken en dat het aantrekkelijk is om een badmat onder de voeten te hebben is een feit. Maar badmatten zijn ook zeer gevaarlijk. Het risico op vallen is erg groot. Zeker als de badmat geen antislip laagje aan de onderzijde heeft. Ons advies is om badmatten te vermijden. Je zou wel altijd kunnen overwegen om vloerverwarming aan te brengen in de badkamer.

3. Besteed aandacht aan een gladde vloer

Aansluitend op het vermijden van een badmat adviseren we ook om aandacht te geven aan een gladde vloer. Badkamervloeren zijn vaak verraderlijk glad en kunnen ook de boosdoener zijn van vervelende valpartijen. Hou daarom altijd rekening met de stroefheid van de vloer. Wij adviseren om voor antisliptegels te kiezen. Dit is de veiligste optie. Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen zoals coatings en sprays waarmee je een gladde vloer kunt veranderen in een veiligere vloer.

4. Overweeg een opklapbaar douchezitje

Een plek om op te zitten onder de douche is misschien niet iets waar je direct aan denkt bij een nieuwe badkamer. Maar het is zeker iets om te overwegen. Als je balans iets minder goed is of misschien in de toekomst wordt, kan een zitplek voor extra veiligheid en zelfredzaamheid zorgen. Een in hoogte verstelbaar douchezitje die je ook nog kunt opklappen is ideaal. Mocht je het douchezitje nog niet nodig hebben, dan staat het ook niet in de weg.

5. Laat ruimte vrij onder de wastafels

Natuurlijk kun je kiezen voor een badkamermeubel met bergruimte onder de wastafel. Puur gericht op de toekomst is het verstandig om voor een zwevende wastafel te kiezen. Zo houdt je ruimte vrij onder de wastafel voor een eventuele rolstoel. Nog handiger zijn in hoogte verstelbare wastafels. Gemakkelijk voor de toekomt.

6.Wanneer je badkamer hulpmiddelen aanschaft, zorg er dan voor dat alle hulpmiddelen op de juiste manier geplaatst zijn.

Een juiste plaatsing van badkamer hulpmiddelen is van groot belang. Zorg ervoor dat je uit de hulpmiddelen het maximale resultaat haalt. Denk goed na over de inrichting en de volgorde, zodat de zelfredzaamheid en veiligheid geoptimaliseerd wordt.

7. Een levensloopbestendige badkamer kun je makkelijk sfeervol maken

Mensen die hun badkamer gaan renoveren met oog op de toekomst denken vaak dat de hulpmiddelen ervoor zorgen dat hun badkamer er niet sfeervol meer uitziet. Dat is een denkfout, want een levensloopbestendige badkamer kan dat namelijk wel! Zo kun je door een achterwand te beplakken of te verven al veel sfeer creëren (zie afbeelding).

Een levensloopbestendige badkamer kun je makkelijk sfeervol maken - Bano Benelux

8. Bekijk of er in je gemeente financiële regelingen zijn

Aan een nieuwe badkamer hangt altijd een prijskaartje. Nu is het zo dat de overheid het tegenwoordig stimuleert dat er preventieve maatregelen worden genomen om de woning te verbeteren en levensloopbestendig te maken. Je kan dus in aanmerking voor een vergoeding. Omdat het soms best ingewikkeld is, hebben wij een e-book geschreven waarin in uitgelegd wordt hoe en waar je bepaalde hulpmiddelen vergoed kan krijgen.

zo krijg je hulpmiddelen vergoed

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen