Badkamer verbouwen?

Badkamer verbouwen? Mocht je wat ouder zijn of last hebben van een fysieke beperking, neem dan in overweging om er gelijk voor te zorgen dat je zo lang mogelijk comfortabel gebruik kunt maken van de badkamer. Overigens hoef je natuurlijk niet de badkamer helemaal te verbouwen om hem toekomstbestendig te maken. Een aantal badkamer hulpmiddelen toepassen is soms al genoeg. Let bij een verbouwing of aanpassing van de badkamer vooral op de volgende zaken:

Voorkom een gladde badkamervloer

Veel badkamervloeren zijn glad als ze nat worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om (delen van) uw badkamervloer of douchecabine stroef te maken, zodat je minder risico loopt om uit te glijden:

  1. (rubberen) Anti-slipmatten of stickers in de douche of het bad bieden een stroeve ondergrond tijdens het douchen of baden.
  2. Je kunt de badkamervloer van een anti-slipcoating laten voorzien. Dit is een stroeve laag die over de vloertegels aangebracht wordt.
  3. Je vervangt de badkamervloer door een vloer van anti-sliptegels.

Voorkom een gladde badkamervloer - Bano zorgbadkamers

Kies een douche in plaats van een badkuip

De badkamer verbouwen of aanpassen begint met goed nadenken. In een toekomstbestendige badkamer is het belangrijk dat je niet over een verhoging hoeft te stappen om de douche in te komen. Zeker als de badkamervloer nat is, brengt dat risico’s met zich mee. Een bad is bij het in- en uitstappen zeer gevaarlijk. Vandaar dat ons advies ook is om altijd alleen voor een douche te gaan. Ook als je niet gaat verbouwen, zijn badkamer aanpassingen mogelijk om voor meer comfort te zorgen:

  1. Je kunt de huidige douchecabine, douchebak of badkuip (laten) verwijderen uit de badkamer en in plaats daarvan een drempelloze douche realiseren. De vloer en muur rondom de douchekop worden dan net als de rest van de badkamer betegeld.
  2. Je kunt steunbeugels aanbrengen waaraan je jezelf kunt vasthouden als je in- of uitstapt. Steunbeugels in de douche bieden ook houvast bij het wassen.
Kies een douche in plaats van een bad - Bano zorgbadkamers

Aangepaste badkamer van Bano Zorgbadkamers

Zorg voor houvast tijdens het douchen

Als je snel je evenwicht verliest, is het handig als je tijdens het douchen je ergens aan vast kunt houden. Maar ook met het oog op een comfortabele toekomst is het goed hier rekening mee te houden. Er zijn verschillende aanpassingen van de badkamer mogelijk om hiervoor te zorgen:

  1. Een douchezitje in de badkamer kan een uitkomst zijn. Ook voor (klein)kinderen biedt dit voordelen. Er zijn ook douchestoelen. Een douchestoel staat niet vast en is niet veilig. Een opklapbaar douchezitje die aan de muur bevestigd worden is ideaal. Wanneer je gebruik wilt maken van het douchezitje klap je de zitting weer simpel naar beneden.
  2. Je kunt ook steunbeugels laten aanbrengen in de badkamer. Deze handgrepen bieden houvast bij het douchen. Bano heeft daarnaast ook een glijstang van materiaal speciaal afgestemd op mensen met een beperking (waaraan de douchekop eenvoudig verstelbaar is), met handgrepen die extra houvast bieden tijdens het douchen. Let op: een normale glijstang is niet stevig genoeg om aan vast te houden.

In hoogte verstelbare hulpmiddelen

De badkamer verbouwen of renoveren is een goed idee wanneer je ouder wordt. De Bano zorgbadkamer noemen we ook wel een senioren badkamer. Bijna alle badkamer hulpmiddelen van Bano zijn in hoogte verstelbaar. Dit brengt enorm veel voordelen met zich mee. Doordat de hoogte van bijvoorbeeld de zorg-wastafel elektrisch kan worden versteld kunnen rolstoelgebruikers er makkelijk gebruik van maken. Maar is de wastafel ook voor staande personen makkelijk te gebruiken. En wat te denken van het elektrische sta-op toilet? Om op en van de wc te komen was nog nooit zo makkelijk! Bovendien worden de werkzaamheden van een toekomstige verpleegster of verzorger aanzienlijk verlicht. Bekijk de video van het opsta toilet hieronder.

Verstelbare hoogte douchekop

Een douchekop die in hoogte versteld kan worden biedt veel comfort voor jong en oud. Je kunt de douchestraal op de hoogte stellen die je het prettigst vindt. Vooral wanneer je zittend doucht, is het fijn wanneer je de douchekop lager kunt instellen. Door de aanschaf van een douche glijstang kun je de douchekop op verschillende hoogten zetten. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om bij de aanschaf van een douche glijstang ook een nieuwe douchekop te kopen die op de glijstang past.

Informatie aangepaste douche - Kennisbank - Bano Benelux

Thermostaatkraan douche

Een thermostaatkraan biedt veel comfort bij het douchen. Met deze kraan kun je het water dat uit de douchekop komt op een temperatuur zetten die prettig aanvoelt. Je hoeft dus niet meer zelf heet met koud water te mengen om de juiste temperatuur te krijgen. De thermostaatkraan in de badkamer zorgt ervoor dat het water dat uit de kraan komt in één keer precies de juiste temperatuur heeft. Voor mensen die minder goed hitte en kou op hun huid voelen, biedt de thermostaatkraan naast comfort ook veiligheid. Het water wordt bij een thermostaatkraan namelijk nooit heter dan de temperatuur die je instelt.

Bediening van kranen

Veel mensen hebben moeite met de bediening van kranen. Bij sommige kranen moet veel kracht gezet worden om ze te bedienen. Dat is voor niemand prettig en voor mensen met bijvoorbeeld reumatische klachten, is het ronduit pijnlijk. Voor meer comfort en gemak in de badkamer, maar ook bijvoorbeeld in de keuken, kunt je kranen laten vervangen door Bano-kranen die eenvoudiger te bedienen zijn. Eéngreepsmengkranen hebben één hendel die je naar links of rechts verschuift voor warm of koud water en omhoog schuift om de kraan open te zetten. De hendel is vaak heel licht te bedienen. Bovendien kun je er gemakkelijk de temperatuur van het water mee regelen.

Zorg-wastafel 1 - Elektrisch in hoogte verstelbare wastafel - Ba

Badkamer verbouwen (renoveren)?

Voor veel van deze aanpassingen in uw badkamer is de hele badkamer verbouwen of aanpassen niet echt nodig. Sommige ingrepen zijn eenvoudig aan te brengen. Een badkamer aanpassen kan al veel comfort geven, zowel nu als later. Het meeste ideale is het natuurlijk om de producten zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, om zo het comfort dat je verdient zo hoog mogelijk te houden.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen