5 stappen die voor meer veiligheid in huis kunnen zorgen

5 stappen die voor meer veiligheid in huis kunnen zorgen

Wist je dat er in Nederland per 5 minuten één oudere op de eerste hulp terechtkomt na een ongeval? En meer dan de helft van die ongevallen vindt thuis of rondom het huis plaats. En als een valpartij eenmaal gebeurt, is het risico dat het nog een keer voorkomt met 20 keer vergroot. Gelukkig zijn er manieren om valpartijen te voorkomen. Hier vind je 5 stappen die voor meer veiligheid in huis kunnen zorgen.

Stap 1. Het beoordelen van het valrisico

Enige tijd geleden werd door het Franse Nationaal Instituut voor gezondheidspreventie (INPES) een opsomming van 5 risicofactoren gepubliceerd. Al deze factoren kunnen een denkbare oorzaak zijn van het vallen. Daarom is het van groot belang om alert te blijven en bewust te zijn van de risico’s. Op volgorde uitgeschreven zijn dit:

  • Het gebruiken van medicijnen
  • Een onlangs verminderde mobiliteit of balans
  • Vrees om te vallen
  • Activiteiten waar risico’s aan verbonden zijn (zoals het gaan zitten en opstaan van het toilet of van een stoel)
  • Het verlies van kracht

Het boordelen van het valrisico - Bano Benelux

Stap 2. Bespreek het risico van vallen

Wanneer je ouder wordt moet je natuurlijk niet stil gaan zitten en wachten totdat dat je daadwerkelijk oud bent en weinig meer zelf kan doen. Het is van groot belang dat je altijd over (eventuele) toekomstige valrisico’s blijft praten en daar ruim op tijd oplossingen voor zoekt. Mocht je bijvoorbeeld in huis ervaren dat het traplopen steeds moeilijker gaat, dan tackel je met de aanschaf van een tillift gelijk een groot probleem.

Stap 3. Zoek gezelschap

Isolatie is een factor die heel gevaarlijk kan zijn. Om valpartijen in huis te voorkomen is het belangrijk om niet alleen te zijn. Probeer er altijd voor te zorgen dat je omringd wordt door kennissen, vrienden en/of buren. In de huidige maatschappij bieden verschillende verenigingen en welzijnsorganisaties ochtenden, middagen en avonden aan waar je andere mensen kunt ontmoeten. Door hierheen te gaan hoef je niet alleen te zijn en heb je tegelijkertijd een leuke dagbesteding.

Valpartijen voorkomen - tip - zoek gezelschap - Bano benelux

Stap 4. Laat een ergotherapeut thuis een diagnose stellen

Een ergotherapeut adviseert en traint mensen die moeilijkheden hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als gevolg van een beperking. Ze kunnen bij je thuis komen om te stellen of er potentiële valrisico’s aanwezig zijn. Samen bespreek je dan de mogelijkheden van eventuele hulpmiddelen die het dagelijks leven een stuk makkelijker, veiliger en comfortabeler maken.

Stap 5. Beschik over hulpmiddelen

Veel ongelukken bij ouderen gebeuren op de trap of in de badkamer. En dit is eigenlijk helemaal niet nodig. Vandaag de dag zijn er namelijk veel hulpmiddelen die het dagelijks leven enorm kunnen vergemakkelijken. Je kunt hierdoor je zelfstandigheid behouden en in je eigen vertrouwde huis blijven wonen. Zo zijn er badkamer hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat het valrisico aanzienlijk wordt verkleind. Denk bijvoorbeeld eens aan een aangepaste douche, een elektrisch sta-op toilet (zie video) of een in hoogte verstelbare zorg-wastafel.

De belangrijkste conclusie van dit artikel is dat je gezegend mag zijn dat je ouder wordt, maar dat je bewust moet worden van de veranderingen die gaan komen. Bespreek ze altijd en laat ze je niet beperken! 

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Riet Franssen
Door

Riet Franssen

op 06 Feb 2020

Heel fijn dat jullie dit allemaal doorgeven!! Ben zelf 84 jaar, en kan mij nog goed zelf helpen, mijn vriendin is nu aan het herstellen van een val in haar huis, ze is 88 jaar en valt over een mat, nog steeds gebeurd zoiets. Nu moet ze weer leren lopen, heel erg zielig voor haar! V.groeten R. Levels

Dennis-Verhoef
Door

Dennis-Verhoef

op 13 Mar 2020

Graag gedaan! Veel sterkte voor uw vriendin!Met vriendelijke groeten,Dennis van Bano Zorgbadkamers :)

Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen