Valpreventie voor senioren door veilig douchen

Valpreventie voor senioren door veilig douchen

Zoals we ondertussen allemaal wel weten wordt er van iedereen in Nederland verwacht dat men zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Dit betekent automatisch dat valpreventie voor senioren steeds belangrijker wordt. In dit artikel lees je meer over veilig douchen en valpreventie voor senioren.

Wat betekent valpreventie?

Valpreventie is het voorkomen van valpartijen. Dit wordt gedaan doormiddel van voorlichtingen, cursussen, trainingen en aanpassingen in en rondom het huis. Bij senioren (ouderen) en mensen met een beperking is de kans op vallen het grootst. Door het langer thuis wonen vormen valongevallen een belangrijk en toenemend probleem onder senioren.

Valpartijen in badkamer vormen een groot probleem bij senioren

Valpartijen vormen een groot probleem voor onze ouderen. Naar mate men ouder wordt, hoe hoger de kans op een val. Een val veroorzaakt in veel gevallen helaas blijvend letsel. Met name in de badkamer is het gevaar het grootst. De cijfers hierover verschillen nog weleens. De laatste cijfers die wij hebben gezien wijzen naar ruim 4000 mensen die per jaar in het ziekenhuis belanden na een val in de badkamer. Dit betekent dus dat een veilige badkamer van groot belang is.

Levensverwachting in Nederland blijft stijgen

De levensverwachting in Nederland blijft maar stijgen. Zo is tussen 1950 en 2020 de levensvoorspelling met zo’n tien jaar gestegen. Gemiddeld worden Nederlanders rond de 82 jaar (meest recente cijfers uit 2018). De verwachting is dat dit getal de komende jaren nog sterk zal stijgen (bron: CBS). We kunnen wel concluderen dat we met zijn allen ouder worden! Dit is natuurlijk reden om positief te zijn, maar vanzelfsprekend brengt dit ook een aantal uitdagingen met zich mee. Denk alleen al aan de zorg. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat het huidige zorgsysteem houdbaar en betaalbaar blijft? Een belangrijk onderdeel hiervan is langer thuis blijven wonen.

Levensverwachting in Nederland blijft stijgen

Levensverwachting in Nederland blijft stijgen

Merendeel senioren wilt thuis blijven wonen

Meer dan de helft van de 55-plussers wil niet meer verhuizen, tenzij het op geen enkele andere manier kan. Senioren zijn tevreden met het huis waarin zij wonen, zijn gesteld op de buurt en zijn blij met de buurtvoorzieningen. Het huis is echter vaak niet volledig geschikt om in te blijven wonen wanneer er gezondheids- of ouderdomsklachten zijn.

Langer thuis wonen kan alleen als de veiligheid wordt gewaarborgd

Langer thuis wonen zorgt ervoor dat de zorgkosten laag blijven (het leven in een verpleeghuis kost de maatschappij veel meer geld).  Maar het is (zoals je hierboven hebt kunnen lezen) ook vaak een wens van vele mensen. Ouderen hebben verschillende verlangens in hoe zij willen wonen en hun leven willen inrichten. Langer thuis wonen is hierbij een belangrijk punt, maar de veiligheid staat hierbij ten alle tijden wel voorop. En dan met name de veiligheid in en om het huis. Veel mensen kiezen voor het verwijderen van onnodige drempels in huis, het aanschaffen van een traplift en een inloopdouche voor ouderen met goede badkamer hulpmiddelen (denk bijvoorbeeld aan een opklapbaar douchezitje, een sta-op toilet of in hoogte verstelbare wastafel). Om het huis zo veilig mogelijk te maken hebben we een handige (en gratis) checklist gemaakt.

Valpreventie voor senioren in badkamer van groot belang

Vallen is voor geen enkel persoon leuk, maar vooral voor senioren (ouderen) is valpreventie van groot belang. Het patroon is dat met de leeftijd ook het aantal valincidenten stijgt. Dit kan veel onaangename gevolgen hebben. Het belang van valpreventie bij senioren is erg groot. Hieronder leggen we uit wat de gevolgen kunnen zijn van een valpartij bij senioren en je leest wanneer je bijzonder waakzaam op een val moet zijn. De extra aandacht gaat uit naar valpartijen in de badkamer.

De risico’s van valpartijen en de gevolgen daarvan

Valpartijen zorgen voor vervelende gevolgen, afgezien van er wel of geen letsel optreedt. Vallen werkt door op de zelfstandigheid, zelfredzaamheiden mobiliteit, tijdelijk of zelfs aanhouden. Vandaar is het goed om waakzaam te zijn op het valrisico. De gevolgen van een valpartij kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Fysieke gevolgen kunnen zijn:

  • Pijn (op verschillende plekken)
  • Klein letsel; denk aan een blauwe plek, schaaf- of snijwond, verstuiking of kneuzing
  • Botbreuken zoals een gebroken arm of pols. Een gebroken heup komt ook vaak voor.
  • Zwaar letsel zoals schade aan de organen, hoofdletsel, tijdelijke of blijvende invaliditeit en zelfs overlijden!

Het belangrijkste mentale (geestelijke) gevolg van een valpartij is de angst om nog een keer te vallen. Deze angst kan juist weer voor extra valrisico zorgen.

Valpreventie extra belangrijk bij bepaalde aandoeningen

In een sommige situaties is het risico op een val groter. Het gaat met name om ouderen(senioren), maar ook binnen deze groep kun je bepaalde risico’s herkennen. Door aandacht te geven aan de risico’s kun je waar mogelijk goede maatregelen nemen om de kans op een valpartij  te voorkomen. Bij verschillende aandoeningen is de kans op een val groter. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Slechte mobiliteit, door bijvoorbeeld reuma of artrose
  • Alzheimer en andere vormen van dementie
  • Problemen met evenwicht
  • Symptomen van duizeligheid. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld hart- en vaatziekten
  • Verwarring op psychisch gebied
  • Het zicht dat achteruit gaat

Hulpmiddelen en medicijngebruik

Medicijngebruik kan een groot risico vormen als men dreigt te vallen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken Het gebruik van bepaalde kalmerings- en slaapmiddelen (benzodiazepines) verhoogt het risico op vallen en op botbreuken. Deze medicijnen tasten namelijk je alertheid en coördinatie aan. Ook zijn er verschillende medicijnen die je evenwicht kunnen verstoren of duizeligheid veroorzaken. Voorbeelden zijn antipsychotica, diuretica (plastabletten), hart- en bloeddrukmedicatie (ACE-remmers, calciumantagonisten, bètablokkers) en allergiemedicatie (antihistaminica).

Er zijn hulpmiddelen die bedoeld zijn voor extra ondersteuning, maar die toch het risico op een val vergroten. Denk maar aan een wandelstok verkeerd op de grond plaatsen (gelukkig zijn er tegenwoordig ook handige wandelstokhouders) of  blijven haken met een rollator aan een dorpel. Wees dus extra oplettend bij het gebruik van hulpmiddelen en zorg dat deze altijd goed afgesteld staan. Voor doordachte badkamer hulpmiddelen kun je Bano Benelux altijd om advies vragen.

Breng risico’s in kaart in een onveilige omgeving

Overal in huis en daaromheen ligt het gevaar op de loer op een valpartij. Dat alleen is al een goede reden om de mogelijke risico’s in kaart te brengen en waar mogelijk te minimaliseren. De voorbeelden van uitglijders op een gladde weg (tijdens de winter of na een regenbui) staat op ieder zijn netvlies gebrand. In betrouwbare ruimten zoals je woon- of slaapkamer is er ook een risico op vallen. Denk bijvoorbeeld aan drempels, oneffenheden, beroerde verlichting in huis of nauwelijks ruimte om te lopen.


Binnenshuis is de badkamer de plaats die het minst veilig is

Binnenshuis is de badkamer de plaats die het minst veilig is. Voor veel (ouderen) mensen is een veilige badkamer niet. In veel gevallen is een badkamer ingericht op stijl en luxe en is er weinig tot geen rekening gehouden met de veiligheid. Een noodlottige valpartij zit in een heel klein hoekje; zo kunnen gladde badkamertegels, een hoge instap van het bad of de douche en weinig houvast voor enorme problemen zorgen. In verband met de valpreventie is het verstandig de badkamer tijdig aan te passen. Vooral voor senioren (ouderen) is een veilige badkamer zeer belangrijk.

Doordachte aanpassingen zorgen voor een veilige douche

Gladde badkamertegels, een veel te hoge instap en weinig bewegingsvrijheid: ze kunnen tot ellendige valpartijen in de badkamer leiden. Doordachte aanpassingen in de badkamer kunnen voor een veilige situatie zorgen. We noemen dit ook wel aangepaste badkamer, mindervalide badkamer of senioren badkamer. Het betreft een badkamer dat veilig en toekomstbestendig wordt gemaakt door badkamer hulpmiddelen toe te passen. Omdat een badkamer die niet aangepast is een dreigende ruimte kan zijn, is van groot belang om ervoor te zorgen dat de veiligheid binnen deze ruimte te waarborgen. Hieronder gaan we in op welke aanpassingen kunnen bijdragen aan een veilige badkamer.

Inloopdouche voor ouderen

Ook als je balans nog steeds erg goed is, is een hoge instap van de douche totaal niet veilig. Je kunt er zo over vallen. Daarbij opgeteld komt het vaak voor douchetegels erg glad zijn door water- of zeepresten. Nog gevaarlijker is een bad. Wij adviseren (bijna) nooit een bad voor ouderen. Dit is levensgevaarlijk. En dan hebben we het niet eens over de mensen  douchen zelfs die douchen in bad. Dit brengt nog meer risico met zich mee om uit te glijden of te vallen. Daarom adviseren wij in bijna alle gevallen om een inloopdouche te laten plaatsen. Heb je momenteel een bad en wil je deze laten vervangen door een douche? Vraag ons om advies.

Opklapbaar en in hoogte verstelbaar douchezitje

Wanneer je de inloopdouche voor ouderen koppelt met een opklapbaar douchezitje dan zorg je direct voor nog meer veiligheid en ondersteuning. Dit is ook handig voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel of mensen die wat slechter ter been zijn. Met een douchezitje kun je veilig en comfortabel zitten terwijl je doucht. Ons advies is om niet te kiezen voor een douchestoel. Het grootste nadeel hiervan is dat het minder stabiel is dan een douchezitje die aan de muur is bevestigd. Bovendien staat een douchestoel vaak in de weg.

Maak de badkamer antislip

Bang om te vallen over veel te gladde badkamertegels? Om ervoor te zorgen dat de kans op uitglijden over de badkamervloer kleiner wordt kun je kiezen voor een anti-slipvloer. Vaak vinden mensen de huidige badkamervloer nog heel mooi en willen dan liefst ook geen andere vloer.  Gelukkig hebben wij daar ook een oplossing voor. Onze speciale antislip coating voorkomt valpartijen. De bijzondere antislip-formule heeft een vlugge werking en is binnen een uur zelfs weer beloopbaar. Bovendien is het nog milieuvriendelijk ook!

Een elektrisch in hoogte verstelbare wastafel is een verademing

Een badkamer bestaat altijd minimaal uit een douche en wastafel. Om de badkamer zo veilig mogelijk te maken is het ook vanzelfsprekend dat er nagedacht wordt over een zogenoemde zorg-wastafel. Een goede zorgwastafel biedt enorm veel voordelen. De elektrische wastafel van Bano is op zeer eenvoudig op de juiste hoogte in te stellen en mede door zijn bijzondere vorm is deze makkelijk te gebruiken voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. Doordat hoogte makkelijk kan worden versteld is de wastafel ook makkelijk te gebruiken voor staande personen. Ergotherapeuten van verschillende zorginstellingen prijzen deze slimme wastafel.


Kies een voor een miva toilet in de badkamer

In veel badkamers is ook een toilet aanwezig. Het komt nog weleens voor dat men de badkamer wilt aanpassen, maar dat ze het toilet laten zoals die is. Een normaal toilet is totaal niet handig als je ouder wordt of kampt met een fysieke beperking. Het is daarom wijs om te kiezen voor een miva toilet. De term miva toilet (mindervalide toilet) vinden veel mensen maar benauwend klinken. Dat is dus een grote misvatting! Het maakt het naar het toilet gaan namelijk een stuk makkelijker. Onze voorkeur gaat uit naar een elektrisch sta-op toilet(inclusief een douchetoilet) Het heeft ongeveer hetzelfde hoofdregels als een sta-op stoel. Het is uitzonderlijk ontwikkeld voor mensen die last hebben van lichamelijke ongemakken en is opgebouwd vanuit het aspect van diegene die zorg nodig heeft. Bij het toepassen van een sta-op toilet voelen veel mensen weer hoe fijn het is als je weer makkelijk naar het toilet kunt gaan. Mocht het voorkomen dat er een verpleger, verzorgende of helpende nodig is, dan worden de werkzaamheden enorm verlicht. Bekijk de video hieronder.

Wandbeugels helpen de douche veiliger te maken

Wandbeugels kunnen het leven veel makkelijker maken voor mensen die over weinig kracht beschikken. Wanneer men minder kracht heeft, kost het steeds meer moeite om dingen met de handen te grijpen. Wandbeugels zijn zo gemaakt dat de handen ontlast worden en er minder kracht nodig is om bijvoorbeeld op te kunnen staan. De wandbeugels van Bano zorgen voor een perfecte houvast. Wanneer je even uit balans dreigt te raken, biedt de wandbeugel redding. Bedenk wel altijd goed van tevoren goed op welke plaatsen een wandgreep handig is. Wij geven je graag advies.

Meer aanpassingen voor veilig douchen voor senioren

Verder zijn er nog veel meer maatregelen die je kunt nemen voor een veilige badkamer. Laat je hierover goed adviseren door onze zorgbadkamer specialisten. Andere aanpassingen waar je aan kunt denken voor veilig douchen:

Waardevolle tips voor een veilige badkamer

Waardevolle tips voor een veilige badkamer

Hoe weet ik of mijn douche veilig is of niet?

Het komt voor dat je al wel een paar aanpassingen in de badkamer hebt gedaan, maar dat je niet zeker weet of dit wel genoeg is. Aan de hand van onze veilige badkamer test kun je binnen enkele minuten ontdekken of de situatie bij uw thuis veilig genoeg is.

Test de veiligheid van de badkamer

Test de veiligheid van de badkamer

Meer informatie over valpreventie senioren

Een overzicht van artikelen en pagina’s die gerelateerd zijn aan het thema valpreventie senioren:

Advies nodig voor een veilige badkamer? Contact ons

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen