Aangepaste vakantiewoning: dit zijn de eisen waaraan het moet voldoen

Aangepaste vakantiewoning: dit zijn de eisen waaraan het moet voldoen

Veel van de huidige vakantieparken in Nederland hebben het wel in hun aanbod; een aangepaste vakantiewoning. De opstelling van het meubilair is wat ruimer, brede doorgangen, geen drempels bij de deuren, etc. Aan een zitje in de douche en een steun in het toilet is meestal ook nog wel gedacht. Maar vaak moet een mindervalide vakantieganger nog een hoop zelf regelen om optimaal van de vakantie te kunnen genieten.

Aangepaste vakantiewoning met tillift

De gemiddelde aangepaste vakantiewoning (aangepast vakantiehuis) is bijvoorbeeld niet voorzien van een tillift. In sommige gevallen kan een mobiele tillift aangevraagd worden bij de accommodatie.

Maar meestal is het zo dat je als vakantieganger met een lichamelijke beperking deze zelf in de regio moet huren en op het vakantieadres laten bezorgen. Of je kunt reislift aanschaffen om mee te nemen. Al met al weer extra kosten bovenop de reguliere kosten van de vakantie.

Ook zijn veel rolstoelvriendelijke vakantiewoningen berekend op een handbewogen rolstoel en niet op een elektrische rolstoel. Of er is wel nagedacht over de inrichting van de vakantiewoning, maar niet over de toegangswegen/oprit naar de accommodatie.

Waar moet je nou als eigenaar van een vakantiepark of vakantie accommodatie op letten als je je vakantielocatie aantrekkelijk en geschikt voor mindervaliden wilt maken?

Aangepaste vakantiewoning met tillift

Foto: tillift van ergocare

Aangepaste vakantiewoningen voor gehandicapten Nederland volgens het NBAV Keurmerk

Aangepaste vakantiewoningen voor gehandicapten voldoen vaak aan het NBAV-keurmerk. Dit is een certificering voor accommodaties en reisorganisaties die zich focussen op mensen met een functiebeperking. Kwalitatief hoogwaardig accommodaties en reizen aanbieden vraagt veel kunde en zorg van de aanbieders.

Het NBAV-keurmerk ziet toe op betrouwbaarheid, kwaliteit en duidelijkheid van deze aanbieders. Is de vakantiewoning geregistreerd bij de NBAV? Dan is de vakantiewoning geschikt voor mensen met een beperking. 

Volgens de richtlijnen van het NBAV Keurmerk moeten aangepaste vakantiehuizen in ieder geval over de onderstaande voorzieningen beschikken (of direct door de organisatie geleverd kunnen worden).

Natte ruimte:  

  • Douchezitje en/of aangepaste douche
  • Toiletstoel met armleuning (voorkeur gaat uit naar een volledig miva toilet); 
  • Verhoogd toilet met beugels (voorkeur gaat uit naar een sta-op toilet);
  • Toiletrolhouder vanaf toilet bereikbaar;
  • Douchebrancard (indien niet aanwezig wel kunnen aanbieden);
  • Een voor iedere gast bruikbare spiegel. 

Slaapkamer: 

  • Aangepaste vakantiewoning met hoog/laag bed met onrusthekken, papegaai en verstelbaar hoofdeinde;
  • Bij meerpersoonskamer, een bedscherm. 

Alle ruimten

  • Tillift actief en/of passief (indien niet aanwezig kunnen aanbieden); (ondersteken, urinaal, waskommen in overeenstemming met het aantal gebruikers van de ruimten). De aangeboden hulpmiddelen voldoen aan de daarvoor relevante veiligheidseisen. 

Aangepaste vakantiewoningen voor gehandicapten Nederland 

Aangepaste badkamer

De badkamer hulpmiddelen van Bano zijn uitermate geschikt voor een aangepaste vakantiewoning omdat de hulpmiddelen in hoogte verstelbaar zijn. Zo kan iedere gebruiker van de vakantiewoning de onderdelen gemakkelijk op de juiste hoogte instellen. Van het sta-op toilet en de in hoogte verstelbare wastafel tot de douchekop. Daarbij zijn ze door het materiaal ook nog eens gemakkelijk en snel te reinigen, wat voor een vakantiepark vaak hoge prioriteit heeft.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen