Hulpmiddelen voor ouderen: alle informatie op een rij

Hulpmiddelen voor ouderen: alle informatie op een rij

Ouder worden, je ontkomt er niet aan. En vroeger of later gaat dat gepaard met gebreken. Lichamelijk of mentaal. Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddelen voor ouderen op de markt.

Hulpmiddelen die een bijdrage leveren in een goede kwaliteit van leven. Denk aan langer zelfstandig thuiswonen. Het bevorderen van de mobiliteit, valpreventie. Maar ook hulpmiddelen voor ouderen met dementie.

In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat zijn hulpmiddelen voor ouderen?

Hulpmiddelen voor ouderen zijn middelen die het dagelijkse leven gemakkelijker maken. De oudere meer zelfstandigheid bieden, valpartijen voorkomen, zelfvertrouwen geven. Meer zelfstandigheid is meer privacy.

Meer kunnen en door meer zelfvertrouwen ook meer wíllen ondernemen. Kortgezegd, een hogere kwaliteit van leven.

Er zijn diverse laagdrempelige hulpmiddelen, zoals verzwaard bestek, of een speciale senioren telefoon. En er zijn hulpmiddelen die een wat ingrijpender aanpassing vragen, zoals een sta-op toilet of een traplift.

We laten graag zien welke mogelijkheden er zijn om als oudere langer zelfstandig én veilig thuis te kunnen wonen.

Wat zijn hulpmiddelen voor ouderen?

Hulpmiddelen mobiliteit ouderen

Onder beperking van de mobiliteit verstaan we beperking bij tillen, bukken, lopen en/of opstaan (denk maar eens aan het opstaan van een toilet). Dit komt over het algemeen voort uit klachten en aandoeningen binnen het lichaam. Deze kunnen ontstaan door simpelweg ouder wordt, maar ook door chronische ziekten, valongevallen of slaap- en kalmeringsmiddelen.

Valongelukken komen minder voor bij ouderen die vaker bewegen. Het één houdt dus het ander in stand. Daarom is het belangrijk om de mobiliteit onder ouderen te blijven stimuleren.

Om de mobiliteit van ouderen binnen- en buitenshuis te bevorderen zijn er diverse hulpmiddelen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan een looprek, een rollator of een scootmobiel. Dergelijke hulpmiddelen maken de drempel lager om de deur uit te gaan en bijvoorbeeld zelf een boodschap te doen.

Door de mobiliteitsbeperking die het lichaam aangeeft kan men bang worden om te vallen. De hulpmiddelen geven de oudere meer zelfvertrouwen. 

Hulpmiddelen voor ouderen thuis

In huis kan een sta op stoel uitkomst bieden. Ook is in huis de rollator of een wandelstok een prettig hulpmiddel om net dat extra stapje te zetten.

Een minder voor de hand liggend hulpmiddel is de traplift. Hiermee kun je voorkomen dat je als oudere moet verhuizen naar een gelijkvloerse woning. En je dus zelfstandig thuis kunt blijven wonen. 

Hulpmiddelen voor ouderen in de badkamer

Privacy is voor de meeste mensen een pré. Zelfstandigheid in de badkamer is daarom voor veel ouderen erg belangrijk. De badkamer is vaak een gladde ruimte waar de kans op vallen erg groot is. De meeste valpartijen in de badkamer zijn ook niet zachtzinnig. 

Gelukkig zijn er veel badkamer hulpmiddelen voor ouderen op de markt. Voorbeelden hiervan zijn armsteunen, een opklapbaar douchezitje. Maar ook een invalidentoilet (zoals een sta op toilet) met een toiletbril die niet verschuift en een verstelbare wastafel. Ook een antislip coating op de badkamervloer kan helpen.

Bekijk onze website voor meer informatie of bel 0184-785353.

Hulpmiddelen voor ouderen in bed

Zelfstandig in en uit bed komen kan een hele uitdaging zijn als de mobiliteit minder wordt. Hiervoor zijn verpleegbedden, bedsteunen, verstelbare lattenbodems, bedbeugels etc. goede hulpmiddelen. Een bedpapegaai is een hulpmiddel bij het verplaatsen op het bed.

Daarnaast kan het zijn dat u een onrustige slaper bent. In dat geval is het handig om bedhekken te plaatsen, om uit bed vallen te voorkomen.

Hulpmiddelen voor ouderen in bed

Hulpmiddelen zelfstandigheid ouderen

Naast hulpmiddelen om de mobiliteit bij ouderen te bevorderen, zijn er nog veel meer hulpmiddelen die ervoor zorgen dat een oudere langer zelfstandig kan wonen en leven. Denk aan technische hulpmiddelen voor ouderen.

Veel ouderen vinden de technologie van de huidige tijd maar ingewikkeld. Teveel functies etc. Maar het brengt ook veel goeds. Bijvoorbeeld de sensorvloer die detecteert of een persoon is gevallen en hulpdiensten kan alarmeren. 

Technologie is niet alleen maar nieuw, eng en moeilijk. Het is er op gericht om te voorzien in de behoeften van elke doelgroep.

Er is een speciale ouderen mobiel, zonder teveel poespas. Grote knoppen en goede leesbaarheid. Er zijn tablets die speciaal voor ouderen ontwikkeld zijn. Toegangsdetectie als u moeilijk de deur zelfstandig kunt openen.

Hulpmiddelen voor ouderen eten en drinken

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom iemand niet (goed) meer (zelfstandig) kan eten met gangbaar bestek en servies. Reumatische klachten, liggend moeten eten, etc. Hiervoor is speciaal aangepast bestek en servies ontwikkeld. Gespecificeerd op diverse klachten.

Er zijn bijvoorbeeld drinkbekers met een antilek deksel. Of een verzwaarde bodem om omvallen of omstoten te voorkomen. Een (ingebouwd) rietje kan een oplossing zijn. 

Voor het eten kan gekozen worden voor lichtgewicht of juist verzwaard bestek. Bestek met een speciale vormgeving. Er zijn warmhoudborden op de markt en bordverhogers.

En dan is er nog de eethulp. Deze heeft twee varianten: één waar de gebruiker zelf het eten op de lepel schept en naar de mond brengt en één waarbij het apparaat dat doet.
Hulpmiddelen voor ouderen eten en drinken

Hulpmiddelen voor ouderen met dementie

Ouderen met dementie zullen in de meeste gevallen niet alleen wonen. Maar hulpmiddelen kunnen er voor zorgen dat ze veel handelingen wel zelfstandig kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld het innemen van medicijnen. Er zijn veel apparaatjes die als geheugensteun kunnen dienen. 

Speciale dementie klokken of pillendoosjes met alarmering. Er is GPS en detectie apparatuur voor wanneer de dementerende zelfstandig de deur uitgaat. Pictoplanners kunnen van grote waarde zijn om een dementerende overzicht in de dag en week te geven. Ook is er de levensechte, interactieve knuffelkat die al van grote therapeutische waarde is gebleken. 

Waar je als oudere ook mee te kampen hebt, iedereen hecht waarde aan een stukje onafhankelijkheid. Technologie brengt ons een eind op weg. Goede wil ook.

Tegelijkertijd ontlasten we met al deze hulpmiddelen de zorgmedewerkers. Als het dan zelfstandig niet meer gaat, dan vergemakkelijkt het alsnog het hulpverlenen en – ontvangen.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Dennis Verhoef en ben onderdeel van Team Bano Benelux. Ik sta klaar om al je vragen te beantwoorden :).
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen