Hulpmiddelen voor ouderen: alle informatie op een rij

Ouder worden, je ontkomt er niet aan. En vroeger of later gaat dat gepaard met gebreken. Lichamelijk of mentaal. Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddelen voor ouderen op de markt. 

Hulpmiddelen die een bijdrage leveren in een goede kwaliteit van leven. Denk aan langer zelfstandig thuiswonen. Het bevorderen van de mobiliteit, valpreventie. Maar ook hulpmiddelen voor ouderen met dementie. 

In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat zijn hulpmiddelen voor ouderen?

Hulpmiddelen voor ouderen zijn middelen die het dagelijkse leven gemakkelijker maken. De oudere meer zelfstandigheid bieden, valpartijen voorkomen, zelfvertrouwen geven. Meer zelfstandigheid is meer privacy. 

Meer kunnen en door meer zelfvertrouwen ook meer wíllen ondernemen. Kortgezegd, een hogere kwaliteit van leven.

Er zijn diverse laagdrempelige hulpmiddelen, zoals verzwaard bestek, of een speciale senioren telefoon. En er zijn hulpmiddelen die een wat ingrijpender aanpassing vragen, zoals een sta-op toilet of een traplift.

We laten graag zien welke mogelijkheden er zijn om als oudere langer zelfstandig én veilig thuis te kunnen wonen.

Wat zijn hulpmiddelen voor ouderen?

Ouderenhulpmiddelen: thuis en onderweg

Ouderenhulpmiddelen zijn er in allerlei soorten en maten. Van klein tot groot en voor allerlei doeleinden. Je kunt ze kopen in een speciaalzaak of via het internet. Welke hulpmiddelen je nodig hebt, hangt af van je klachten of beperkingen. Hulpmiddelen kunnen je helpen bij het dagelijks leven of juist bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten.

Omdat het om hulpmiddelen gaat is ons advies om altijd je goed te laten adviseren door specialisten.

Een aantal voorbeelden van hulpmiddelen voor ouderen:

Hulpmiddelen mobiliteit ouderen

Onder beperking van de mobiliteit verstaan we beperking bij tillen, bukken, lopen en/of opstaan (denk maar eens aan het opstaan van een toilet). Dit komt over het algemeen voort uit klachten en aandoeningen binnen het lichaam. Deze kunnen ontstaan door simpelweg ouder wordt, maar ook door chronische ziekten, valongevallen of slaap- en kalmeringsmiddelen. 

Valongelukken komen minder voor bij ouderen die vaker bewegen. Het één houdt dus het ander in stand. Daarom is het belangrijk om de mobiliteit onder ouderen te blijven stimuleren.

Om de mobiliteit van ouderen binnen- en buitenshuis te bevorderen zijn er diverse hulpmiddelen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan een looprek, een rollator of een scootmobiel. Dergelijke hulpmiddelen maken de drempel lager om de deur uit te gaan en bijvoorbeeld zelf een boodschap te doen. 

Door de mobiliteitsbeperking die het lichaam aangeeft kan men bang worden om te vallen. De hulpmiddelen geven de oudere meer zelfvertrouwen. 

Hulpmiddelen mobiliteit ouderen

Hulpmiddelen voor ouderen thuis

Hulpmiddelen voor ouderen in huis zijn essentieel om de veiligheid en het comfort van ouderen in huis te verbeteren. Deze hulpmiddelen kunnen variëren van eenvoudige aanpassingen tot uitgebreide systemen, afhankelijk van de individuele behoeften van de gebruiker.

Ze kunnen helpen bij het voorkomen van ongelukken en vallen, het vergroten van de mobiliteit en het bevorderen van de zelfstandigheid en het welzijn van ouderen in huis. Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van de gebruiker en de mogelijkheden die beschikbaar zijn om de juiste hulpmiddelen te selecteren en te installeren. Met de juiste hulpmiddelen kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en genieten van een veilige en comfortabele leefomgeving.

In huis kan een sta op stoel uitkomst bieden. Ook is in huis de rollator of een wandelstok een prettig hulpmiddel om net dat extra stapje te zetten. 

Een minder voor de hand liggend hulpmiddel is de traplift. Hiermee kun je voorkomen dat je als oudere moet verhuizen naar een gelijkvloerse woning. En je dus zelfstandig thuis kunt blijven wonen. 

Een aantal populaire thuis-hulpmiddelen voor ouderen

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar voor ouderen om hun leven thuis veiliger en gemakkelijker te maken. Hieronder volgt een overzicht van enkele populaire hulpmiddelen:

  1. Stapelbedden: Deze bedden kunnen worden opgeklapt als ze niet worden gebruikt, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. Ze zijn handig voor ouderen die moeilijk kunnen opstaan uit een lage bedpositie.
  2. Drempelhulpmiddelen: Drempelhulpmiddelen, zoals drempelverhogers, kunnen ouderen helpen om gemakkelijker de deur uit te gaan.
  3. Toiletverhogers: Toiletverhogers kunnen ouderen helpen om gemakkelijker van het toilet gebruik te maken.
  4. Douche- en badhulpmiddelen: Er zijn veel douche- en badhulpmiddelen beschikbaar, zoals douchezitjes en handgrepen, die ouderen kunnen helpen om veilig te douchen of te baden.
  5. Trapliften: Trapliften kunnen ouderen helpen om gemakkelijker de trap op en af te gaan.
  6. Scootmobielen: Scootmobielen kunnen ouderen helpen om hun mobiliteit te verbeteren en hun onafhankelijkheid te behouden.
  7. Medische alertsystemen: Medische alertsystemen kunnen ouderen in geval van nood snel hulp bieden.
  8. Ergonomische hulpmiddelen: Ergonomische hulpmiddelen zoals vergrotende brillen, verlengstukken voor de afstandsbediening en lichtgevende toetsenborden kunnen ouderen helpen om hun dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit te voeren.
  9. Het is belangrijk om te onthouden dat iedere oudere unieke behoeften heeft en dat het belangrijk is om met een arts of een fysiotherapeut te overleggen voordat u besluit om hulpmiddelen aan te schaffen. Hieronder gaan dieper in op de hulpmiddelen voor ouderen in de badkamer.


Hulpmiddelen voor ouderen in de badkamer

De badkamer is een plek waar veel ongelukken gebeuren. Een aantal hulpmiddelen kan hierin helpen voorkomen. Daarbij is privacy ivoor de meeste mensen een pré. Zelfstandigheid in de badkamer is daarom voor veel ouderen erg belangrijk. De badkamer is vaak een gladde ruimte waar de kans op vallen erg groot is. De meeste valpartijen in de badkamer zijn ook niet zachtzinnig. 

Mensen met dementie hebben vaak moeite om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren. Hulpmiddelen kunnen helpen met het uitvoeren van deze activiteiten. 

Mensen zijn vaak op zoek naar hulpmiddelen voor ouderen in bad, maar het bad zelf is het grote probleem!

Ik wil advies over badkamer hulpmidden voor ouderen

Badkamer hulpmiddelen voor ouderen

Gelukkig zijn er veel badkamer hulpmiddelen voor ouderen op de markt. Voorbeelden hiervan zijn armsteunen, een opklapbaar douchezitje. Maar ook een invalidentoilet (zoals een sta op toilet) met een toiletbril die niet verschuift en een verstelbare wastafel. Ook een antislip coating op de badkamervloer kan helpen. 

Bekijk onze website voor meer informatie of bel 0184-785353.

Hulpmiddelen voor ouderen in bed

Zelfstandig in en uit bed komen kan een hele uitdaging zijn als de mobiliteit minder wordt. Hiervoor zijn verpleegbedden, bedsteunen, verstelbare lattenbodems, bedbeugels etc. goede hulpmiddelen. Een bedpapegaai is een hulpmiddel bij het verplaatsen op het bed. 

Daarnaast kan het zijn dat u een onrustige slaper bent. In dat geval is het handig om bedhekken te plaatsen, om uit bed vallen te voorkomen.

Hulpmiddelen voor ouderen in bed

Hulpmiddelen zelfstandigheid ouderen

Naast hulpmiddelen om de mobiliteit bij ouderen te bevorderen, zijn er nog veel meer hulpmiddelen die ervoor zorgen dat een oudere langer zelfstandig kan wonen en leven. Denk aan technische hulpmiddelen voor ouderen. 

Veel ouderen vinden de technologie van de huidige tijd maar ingewikkeld. Teveel functies etc. Maar het brengt ook veel goeds. Bijvoorbeeld de sensorvloer die detecteert of een persoon is gevallen en hulpdiensten kan alarmeren. 

Technologie is niet alleen maar nieuw, eng en moeilijk. Het is er op gericht om te voorzien in de behoeften van elke doelgroep.

Er is een speciale ouderen mobiel, zonder teveel poespas. Grote knoppen en goede leesbaarheid. Er zijn tablets die speciaal voor ouderen ontwikkeld zijn. Toegangsdetectie als u moeilijk de deur zelfstandig kunt openen.

Hulpmiddelen voor ouderen eten en drinken

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom iemand niet (goed) meer (zelfstandig) kan eten met gangbaar bestek en servies. Reumatische klachten, liggend moeten eten, etc. Hiervoor is speciaal aangepast bestek en servies ontwikkeld. Gespecificeerd op diverse klachten. 

Er zijn bijvoorbeeld drinkbekers met een antilek deksel. Of een verzwaarde bodem om omvallen of omstoten te voorkomen. Een (ingebouwd) rietje kan een oplossing zijn. 

Voor het eten kan gekozen worden voor lichtgewicht of juist verzwaard bestek. Bestek met een speciale vormgeving. Er zijn warmhoudborden op de markt en bordverhogers. 

En dan is er nog de eethulp. Deze heeft twee varianten: één waar de gebruiker zelf het eten op de lepel schept en naar de mond brengt en één waarbij het apparaat dat doet.
 Hulpmiddelen voor ouderen eten en drinken

Hulpmiddelen voor ouderen met dementie

Ouderen met dementie zullen in de meeste gevallen niet alleen wonen. Maar hulpmiddelen kunnen er voor zorgen dat ze veel handelingen wel zelfstandig kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld het innemen van medicijnen. Er zijn veel apparaatjes die als geheugensteun kunnen dienen. 

Speciale dementie klokken of pillendoosjes met alarmering. Er is GPS en detectie apparatuur voor wanneer de dementerende zelfstandig de deur uitgaat. Pictoplanners kunnen van grote waarde zijn om een dementerende overzicht in de dag en week te geven. Ook is er de levensechte, interactieve knuffelkat die al van grote therapeutische waarde is gebleken. 

Waar je als oudere ook mee te kampen hebt, iedereen hecht waarde aan een stukje onafhankelijkheid. Technologie brengt ons een eind op weg. Goede wil ook. 

Tegelijkertijd ontlasten we met al deze hulpmiddelen de zorgmedewerkers. Als het dan zelfstandig niet meer gaat, dan vergemakkelijkt het alsnog het hulpverlenen en – ontvangen.

Technologische hulpmiddelen voor ouderen

In veel gevallen zijn ouderen terughoudend als het gaat om technologische hulpmiddelen. En dat is niet altijd slim, want er zijn zeker technologische hulpmiddelen die het verschil kunnen maken. We bespreken er hieronder 3:

1. Draaibaar en in hoogte verstelbaar toilet

Een draaibaar toilet is ideaal voor mensen om de zelfredzaamheid in de toiletruimte te behouden. Het bestaat uit een draaibare toiletpot die maar liefst 290 graden(!) kan draaien. Bovendien is deze ook nog elektrisch in hoogte verstelbaar. Een sta-op toilet en draaibaar toilet inéén!

2. De senioren mobiel

Een smartphone? Daar moeten veel ouderen niets van hebben. En dat is natuurlijk te begrijpen; het is veel te ingewikkeld! Gelukkig kunnen ouderen vandaag de dag een senioren mobiel kopen. Deze mobiel heeft veel functies welke 'normale smartphones' ook hebben, maar dan enorm gebruiksvriendelijk!

3. Domotica

Wat een ingewikkeld woord; domotica. En dan hebben we het niet over robotachtige ontwikkelingen, maar aan sensoren die op afstand een waarschuwing kunnen geven wanneer er iets misgaat bij ouderen thuis. Valdetectie is hier een goed voorbeeld van: wanneer er in de eigen woning gevallen wordt, gaat er bij een hulpdienst een alarm af! Zo worden de gevolgen van de valpartij beperkt.

Hulpmiddelen voor slechtziende ouderen

Ouderen hebben vaak problemen met hun gezichtsvermogen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat het zicht slechter wordt. Gelukkig zijn daar hulpmiddelen voor slechtziende ouderen.

Slechtziendheid neemt vaak meer irritaties mee dan alleen slecht zicht, zo kan het leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere frustraties. Heb je één van deze klachten? Dan hebben we hebben we hier een paar praktische tips.

hulpmiddelen voor slechtziende ouderen

Hulpmiddelen voor lezen

Er zijn vandaag veel verschillende voorlees apparaten die dienen als leeshulpmiddel. Deze lezen de tekst op of kunnen de tekst enorm vergroten, waardoor alles makkelijk te lezen is.

Ook zijn er overzetbrillen. Deze bril plaats je over de eigen bril, waardoor je meteen alles beter kunt lezen. Bovendien kun je deze ook gebruiken als beeldschermloep.

Verlichting hulpmiddelen voor slechtziende ouderen

licht en contrast is erg belangrijk voor ouderen. Hoe ouder je bent, hoe meer slijtage en veroudering het oog heeft (en waardoor het zicht minder wordt). Gelukkig kun je door kleine aanpassingen met licht al een enorm verschil maken. Datzelfde geldt voor contrasten. Denk hierbij aan speciale verlichting, een loeplamp of een lamp met vergrootglas.

Hulpmiddelen voor het gehoor

Er zijn talloze hulpmiddelen ontwikkeld om ouderen te helpen bij het verbeteren van hun gehoor. Een van deze hulpmiddelen is een gehoorapparaat. Gehoorapparaten zijn er in allerlei soorten en maten, dus er is altijd wel een gehoorapparaat te vinden die perfect aansluit bij de behoeftes van een oudere. Gehoorapparaten kunnen ouderen helpen om beter te horen en hun communicatie met anderen te verbeteren.

Hulpmiddelen voor het gebit

Bij ouderen komt het vaak voor Ouderen hebben vaak problemen met hun gebit. Daarom zijn er talloze hulpmiddelen ontwikkeld om ouderen te helpen bij het verbeteren van hun gebit. Een van deze hulpmiddelen is een tandenborstel met een verlengde steel. Een tandenborstel met een verlengde steel kan ouderen helpen bij het bereiken van alle moeilijk te bereiken plekken in hun mond en voorkomt dat ze hun tanden beschadigen.

Communicatie hulpmiddelen voor ouderen

Een van de meest voorkomende communicatiehulpmiddelen voor ouderen is een eenvoudige telefoon. Een telefoon biedt een gemakkelijke manier om in contact te blijven met familie en vrienden, zelfs als ze niet fysiek bij elkaar in de buurt zijn. Veel telefoons hebben tegenwoordig grote knoppen en duidelijke displays die de toegankelijkheid voor ouderen verbeteren. Daarnaast heb je tegenwoordig ook senioren smartphones.

Senioren tablet of laptop

Een ander nuttig communicatiehulpmiddel voor ouderen is een senioren tablet of senioren laptop. Deze apparaten bieden verschillende communicatiemogelijkheden, zoals e-mail, videobellen, en sociale media. Ze kunnen ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot belangrijke informatie, zoals nieuws, weerberichten, en gezondheidsinformatie.

Fysieke communicatie hulpmiddelen voor ouderen

Naast digitale communicatiehulpmiddelen zijn er ook fysieke hulpmiddelen die kunnen helpen bij communicatie. Een voorbeeld hiervan is een spraakversterker, die kan helpen bij mensen met een verminderd stemvolume of spraakproblemen. Er zijn ook communicatiekaarten beschikbaar die pictogrammen en afbeeldingen bevatten die kunnen worden gebruikt om ideeën en gevoelens uit te drukken.

Over het algemeen zijn er veel verschillende communicatiehulpmiddelen beschikbaar die ouderen kunnen helpen om hun communicatie te verbeteren. Het is belangrijk om het juiste hulpmiddel te kiezen op basis van de individuele behoeften en voorkeuren van de persoon. Een goede communicatie kan helpen om eenzaamheid te verminderen, relaties te versterken, en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren voor ouderen.


Hulpmiddelen vergoeden in 2023 doet u zo!

Welke hulpmiddelen worden vergoed?

Wanneer je kiest voor een hulpmiddel, is het verstandig om te kijken of het hulpmiddel vergoed wordt door de zorgverzekering of door bijvoorbeeld de Wmo. In sommige gevallen moet je bijbetalen voor het hulpmiddel, maar in andere gevallen wordt het hulpmiddel volledig vergoed.

Om je te helpen hebben we het handig e-book 'Zo krijg je hulpmiddelen vergoed' geschreven die perfect uitlegt hoe je hulpmiddelen vergoed kunt krijgen.

Ik wil advies over badkamer hulpmidden voor ouderen

Meer veelgestelde vragen over hulpmiddelen voor ouderen

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over hulpmiddelen voor ouderen en de antwoorden daarop:

Hoe weet ik of mijn ouder in aanmerking komt voor een traplift?

Ouderen die moeite hebben met de trap op en af te gaan, kunnen in aanmerking komen voor een traplift. Het is echter belangrijk om met een arts of fysiotherapeut te overleggen om te bepalen of een traplift geschikt is en welk type het beste is voor uw ouder.


Hoeveel kost een scootmobiel?

De kosten van een scootmobiel kunnen variëren, afhankelijk van het type scootmobiel en de extra's die uw ouder nodig heeft. Het is het beste om verschillende scootmobielen te vergelijken en een scootmobiel te kiezen die past binnen uw budget.

Zijn er hulpmiddelen beschikbaar voor ouderen met een beperkte mobiliteit?

Ja, er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar voor ouderen met een beperkte mobiliteit, zoals scootmobielen, trapliften, rolstoelen en wandelhulpmiddelen. Het is het beste om te overleggen met een arts of fysiotherapeut om te bepalen welke hulpmiddelen het beste zijn voor uw ouder.

Welke hulpmiddelen zijn geschikt voor ouderen met gezichtsproblemen?

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar voor ouderen met gezichtsproblemen, zoals vergrotende brillen, verlengstukken voor de afstandsbediening en lichtgevende toetsenborden. Het is het beste om te overleggen met een arts of optometrist om te bepalen welke hulpmiddelen het beste zijn voor uw ouder.

Ik wil advies over badkamer hulpmidden voor ouderen

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen