5 essentiële tips voor veilig douchen

De meeste badkamers zijn alles behalve veilig. Zo zijn badkamers vaak ingericht met een hoge bad- of douche instap, gladde badkamertegels en onvoldoende houvast. Veilig douchen is vooral voor oudere gebruikers van groot belang. Zij doen er verstandig aan om de huidige badkamer een metamorfose te geven, zodat ze de rest van hun leven veilig kunnen blijven douchen. Hieronder hebben we 5 essentiële tips voor veilig douchen beschreven.

  1. Zorg voor een vlakke instap
  2. Vervang het bad voor een aangepaste inloopdouche
  3. Handgrepen of wandbeugels bieden extra veiligheid
  4. Kies voor een opklapbaar douchezitje
  5. Zorg voor een vlakke instap

    Bonus:

1. Zorg voor een vlakke instap

Elke keer wanneer iemand de douche betreed is het mogelijk dat de veiligheid van deze gebruiker in gevaar komt. Dit komt mede omdat de badkamer in veel gevallen niet drempelvrij is. Onze eerste tip is dan ook om ervoor te zorgen dat alle drempels in de badkamer worden verwijderd. En dat er gekozen wordt voor een douchebak zonder instap (vlakke douchebak) of een inloopdouche (en bijna nooit voor een bad; zie tip 2).

Ben je bang om uit te glijden in bad of onder de douche? Dan is het de hoogste tijd om plaats te maken voor kwalitatieve badkamer hulpmiddelen

2. Vervang het bad voor een aangepaste inloopdouche

Veilig douchen in bad?  Heel vaak is het risico op valpartijen groter dan in een inloopdouche. In veel gevallen adviseren wij dan ook om het bad eruit te halen en een aangepaste inloopdouche te realiseren. Het probleem met in en uit het bad stappen wordt hiermee getackeld en met deze maatregel worden veel valpartijen voorkomen. De badkamer hulpmiddelen van Bano zorgen ervoor dat de veiligheid binnen de badkamer naar een maximaal niveau wordt getild. Bovendien is de badkamer door de hangende componenten zeer makkelijk schoon te maken.

Vervang het bad voor een aangepaste inloopdouche - bano benelux.jpg

3. Handgrepen of wandbeugels bieden extra veiligheid

Handgrepen of wandbeugels zorgen voor extra veiligheid en grip in de doucheruimte. Een douchestang en handgreep inéén is de perfecte oplossing tijdens het douchen, zodat de bewoner zich vast kan houden. Een belangrijke voorwaarde is dat wandgrepen stevig in de muur verankerd zijn.

Let op: plaats de handgrepen of wandbeugels op de juiste hoogte en op de juiste plaats. Vraag een specialist altijd om advies.

4. Kies voor een opklapbaar douchezitje

Bijna iedereen staat tijdens het douchen. Maar wat als het door fysiek ongemak steeds lastiger wordt en staan (bijna) geen optie meer is? Een opklapbaar douchezitje biedt uitkomst! Hiermee kun je de nodige valpartijen in de badkamer voorkomen. Het opklapbare douchezitje van Bano heeft een ergonomisch ontwerp en is bedekt met integraalschuim. Zo voelt het douchezitje direct aangenaam aan. In het midden van het douchezitje zit een gat waardoor het water kan weglopen. Dit zorgt ervoor dat het douchezitje zeer makkelijk is schoon te maken. Er zijn douchezitjes met extra armsteunen voor de extra stevigheid.

Kees Verhoef vertelt in deze video over een complete aangepaste badkamer 

5. Investeer in een antislipvloer of maak de huidige tegelvoer antislip

Tijdens het nemen van een douche wordt de vloer van de douche uiteraard nat. Dit betekent dat de kans op val- en glijpartijen toeneemt en dat veilig douchen niet kan worden gegarandeerd. Douchen op een antislipvloer vergroot de veiligheid. Hierdoor neemt de wrijving toe en kan er steviger (op blote voeten) worden gestaan. Er is nu ook een manier om de huidige betegelde vloer antislip te maken. Door het toevoegen van de unieke titanium-grip wordt ervoor gezorgd dat de tegelvloer stroef zal worden. Onze specialisten kunnen hier meer over vertellen. Lees ook: Een veilige inloopdouche voor ouderen wordt steeds populairder.

Doe de veilige badkamer test

Steeds vaker krijgen we de vraag hoe men zelf een test kan doen om te checken of de badkamer wel veilig is. Dat is ook de reden dat we een test hebben gemaakt waarmee je binnen enkele minuten kan ontdekken hoe veilig de huidige badkamer is. Handig he?
Badkamer veiligheidstest

Veilig douchen voor ouderen

Bano Benelux is de specialist in het veilig maken van badkamers voor ouderen en senioren. De inloopdouche voor ouderen van Bano is een doordachte aangepaste badkamer die in samenwerking met de Universiteit van Bergen in Noorwegen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en mensen die zelf zorgbehoevend zijn, tot stand is gekomen. We noemen het ook weleens dé comfort douche voor in de zorg. Wij helpen je graag in het maken van de juiste keuzes.

Wij zorgen ervoor dat iedereen in Nederland (veilig douchen nl) , België (veilig douchen be) en Luxemburg veilig kunt blijven douchen.

Veilig douchen prijzen

Elke situatie is anders als het gaat om veilig baden en douchen.  Zo vraagt elke badkamer omgeving om een andere indeling. Soms zijn er badkamer hulpmiddelen die niet direct noodzakelijk zijn of hulpmiddelen die dat juist wel zijn. Daarom is het lastig om zonder te weten wat de situatie is te bepalen wat de kosten zijn voor een veilige badkamer. Allereerst vragen wij om contact met ons op te nemen. We vragen dan om foto’s te maken van de huidige badkamer met daarbij een maatschets. Daarna kijken wij wat mogelijk is en maken dat inzichtelijk door een indelingstekening te maken. Aansluitend ontvang je daarbij een prijsopgave.

5 essentiële tips voor veilig douchen - Bano Benelux - Vraag om badkamer hulpmiddelen

Veilig douchen ervaringen

Tot op heden hebben we alleen nog meer fijne reacties gekregen op onze veilige badkamer. De reacties die we vaak krijgen is dat de zelfredzaamheid aanzienlijk wordt vergroot en dat er veel minder thuishulp nodig is! De hulpmiddelen voor in de badkamer van Bano worden gezien als de norm van een veilige en comfortabele badkamer. Daarnaast is de badkamer ook erg mooi! Een betere combinatie ga je niet vinden, toch?  

Om je een beter inzicht te geven in de ervaringen van de Bano badkamer, kun je hieronder de video van Jetty en Paul Rippe vinden (veilig douchen review).  Lees ook eens deze prachtige recensie van Roy : “Mijn vader heeft zelfs de thuiszorg afgezegd dankzij deze senioren badkamer!”

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen