arrow_drop_up arrow_drop_down
6 juni 2017 
in Blogs

Waardevolle tips voor een veilige en functionele badkamer

Een veilige en functionele badkamer is belangrijk. Jaarlijks belandt een groot aantal mensen (vooral ouderen) in het ziekenhuis door een ongeluk in de badkamer. Logisch ook, als je bedenkt dat een badkamer in veel gevallen klein, niet efficiënt ingericht en vooral vochtig is. Daarom hebben wij wat tips geschreven, waarin wij je exact uitleggen hoe je ouders, je kinderen, je opa en oma of jijzelf, ondanks een functiebeperking op een zo veilig mogelijke en zelfredzame manier van de badkamer gebruik kunt maken!

5 tips voor een

Hieronder kun je de vijf waardevolle tips vinden.

1. Als je een bad hebt, vervang die dan zo snel mogelijk door een douche.

Als je de keuze hebt tussen een bad of een douche, zorg dan dat je de keuze maakt voor een inloopdouche. Een inloopdouche is veel veiliger dan een bad. Wanneer je uit bad wilt gaan zijn er altijd drempels waar je over heen kunt vallen en je lelijk kunt bezeren. Bekijk hier goede douche hulpmiddelen .

2. Wanneer je hulpmiddelen in de badkamer hebt, zorg er dan voor dat alle hulpmiddelen op de juiste manier geplaatst zijn.

Juiste plaatsing van de hulpmiddelen is één van de belangrijkste punten. Zorg ervoor dat je uit de hulpmiddelen het maximale resultaat haalt. Denk goed na over de inrichting en de volgorde, zodat de zelfredzaamheid en veiligheid geoptimaliseerd wordt.

3. Verwijder onnodige spullen uit de badkamer

Een opgeruimde badkamer is eenvoudiger schoon te houden en geeft overzicht en beperkt de kans op vallen. Tevens beperk je de kans op vallen. Bovendien is het handig om een bordje te plaatsen op of naast de deur van de badkamer met het woord of een afbeelding van de badkamer, zodat deze ruimte sneller te vinden is. In sommige gevallen (bijvoorbeeld dementie) is het raadzaam om wasmiddelen, medicijnen en gevaarlijke schoonmaakmiddelen veilig op te bergen. Deze kunnen worden aangezien voor eet- of drinkbare zaken.

4. Hoogte verstelbare producten zorgen voor verlichting en vereenvoudiging.

Een in hoogte verstelbaar zorgtoilet (sta-op toilet), zorg-wastafel of bijvoorbeeld een douchezitje kunnen voor verlichting en vereenvoudiging zorgen voor jezelf en/of de eventuele verpleger/verzorger. Je bent dan in staat om snel en eenvoudig de hoogte af te stellen op je eigen behoefte. Dit kan manueel of zelfs elektrisch.

5. Hygiëne is de kurk waarop een (zorg)badkamer drijft

Zorg altijd voor producten die gemakkelijk schoon te maken zijn en daardoor een goede hygiëne bieden. Een omhulsel bij de buizen en leidingen van bijvoorbeeld een wastafel helpt jou of de eventuele schoonmakers om sneller en makkelijker schoon te maken.
Wil je nog meer tips voor een veilige en functionele badkamer?

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen

We maken gebruik van cookies